Foto: Vida Press/Sputnik/Scanpix/LETA/Shutterstock
Lai veikalu plauktu būtu tik bagātīgi, kādus tos redzam šodien, daudzi strādīgi cilvēki pielikuši savas čaklās rokas tos audzējot, lolojot, novācot un pēc tam arī atgādājot uz pārdošanas vietām. Šoreiz ar fotogrāfijām parādīsim novākšanas posmu – kā šis process tiek veikts dažādās pasaules valstīs.

Vai esi kādreiz iedomājies, ar ko atšķiras ķirbju novākšana Latvijā un citās vietās? Kad ir īstais dažādu eksotisku gardumu novākšanas laiks, kurus neaudzē mūsu valsts robežās? Kā tiek novāktas kakao pupiņas, hurmas vai zemesrieksti? Piemēram, čili pēc novākšanas tiek šķiroti, lai varētu salikt vagās un pēc tam atrādīt klientiem. Taču darbs nav tikai fiziski grūts – smarža ir tik spēcīga, ka nepieradušiem ļaudīm deguni sākot niezēt un acīs riesties asaras jau pēc pavisam neilga brīža, kas pavadīts blakus.

Runājot par ražas novākšanu Latvijā, cilvēki čakli un rūpīgi strādājuši arī šajā sezonā, lai varētu ar gandarījumu baudīt izaudzēto. Piemēram, ģimenes vīna dārzā "Abavas" izdevies paveikt lielu darbu, novācot vīnogu ražu – kopumā 2,5 tonnas ar sulīgajām ogām. Ieskatu procesā atradīsi šajā rakstā.

Ja vēlies uzzināt, kā tiek audzēti dažādi eksotiski augļi, piemēram, ananasi, banāni, kumkvats, avokado un daudzi citi, ielūkojies šeit. Bet turpinājumā iepazīsties ar ražas novākšanas tradīcijām dažādās zemeslodes vietās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!