Foto: Publicitātes attēls
Jūlija sākumā Tērvetes novadā norisinājās konkursa ''Tērvetes novada sakoptākā sēta 2015" vērtēšana. Vērtēšanas komisija, kuras sastāvā ietilpa novada dārznieces, pagastu pārvalžu vadītājas, lauku attīstības konsultante un Tērvetes novada domes priekšsēdētāja Dace Reinika, apbraukāja pieteiktās, sakoptās un skaistās sētas visos trijos novada pagastos, un nu varam novērtēt arī paši šī novada daiļdārzus.

Lauku sētas nav iedomājamas bez puķu dobēm, košumkrūmiem, skaista un īpaši ierīkota dārza. Ikkatrā sētā ielikta mīlestība pret zemi un augiem, tādējādi, katrs rada tieši tādu vidi, kādā pašiem labpatīk dzīvot un strādāt. Ir vienalga, cik liels gadu skaits ir plecos, pats galvenais tomēr ir gandarījums par sakopto stūrīti, ko noteikti var teikt arī par Tērvetes novada sētām.

Tikai katrs pats saimnieks zina, cik daudz spēka un izdomas ir ielikts, cik daudz stundu nozagts atpūtai un izklaidei, labiekārtojot savas mājas apkārtni. Tikai katrs pats varam rēķināties ar savām iespējām, lai izveidotu, pilnveidotu savu apkārtni par tīkamu un baudāmu dzīvesvietu sev un savai ģimenei. Kopumā tas veido skaistu un sakoptu novadu, par ko var lepoties gan pašvaldība, gan ikviens tā iedzīvotājs.

Bukaišu pagasta skaistākās sētas

Foto: Publicitātes attēls

Bukaišu pagasta ģimenes mājā ''Vaivariņi" saimnieko Pavļenko ģimene. Neskatoties uz gadu nastu, šajā sētā ir gan kārtīgi izravētas dobes, gan krāšņi ziedošas puķes podos, kas izvietoti ap māju. Tas nav palicis nepamanīts, tāpēc saimniecība saņēmusi pateicību par estētiski izveidotu mājas apkārtni. Pēc saimnieka Mihaila Pavļenko stāstītā, šī māja ģimenei ir trešā, un ap visām abi allaž veidojuši dārzu, tāpēc par pieredzes trūkumu nevar sūdzēties.

Pašā Bukaišu pagasta nomalē, pie Lietuvas robežas atrodas lauku mājas ''Lazdas", kur saimnieko Irute Beniuša ar ģimeni. Kaut arī saimniece atrunājas, ka šeit nu nekā nav, pagalms var lepoties ar rūpīgi koptu zālienu, gaumīgi iekārtotu akmensdārzu, kas norobežots ar nelielu sētiņu, sargājot to no suņa nedarbiem. Smagākos darbos liels palīgs ir Irutes kundzes dzīvesbiedrs, kas palīdz pie nezāļu aiznešanas un laistīšanas. ''Lazdu" saimnieki saņēma pateicību par veiksmīgu interjera un daudzkrāsainu ziedu apvienojumu lauku sētā.

Pateicību par atpūtas vietas labiekārtošanu un pilnveidošanu lauku sētā ''Muzikanti", Bukaišu pagastā saņēmušie mājas saimnieki Rita un Gunārs Segliņi ir aktīvi pašdarbības kolektīvu dalībnieki. Raiti, kā dejā, saimnieki izrāda savu dārzu, kurā vienkopus labi sadzīvo gan augļu koki, gan puķu dobes. Sētā bez Lieldienu un Līgo stūrīšiem atrodas arī pašu būvēta pirtiņa un dīķis, kas tiek rūpīgi kopts. Pateicībā par rūpīgo darbu, dīķis sevī ir izauklējis krāšņas ūdensrozes.

Tērvetes novada pašvaldības pateicību par iniciatīvu vizītkartes izveidē mājai ''Dzirksteles" Bukaišu pagastā saņēma jaunā māmiņa Sintija Petkus- Černovska. Pateicoties viņas iniciatīvai, pie mājas izveidota un tiek kopta puķudobe.

Tērvetes un Augstkalnes pagastu skaistākās sētas

Foto: Publicitātes attēls

Iegriežoties Tērvetes pagasta lauku mājā ''Liepdari", varēja manīt, ka šo skaisto dzimtas māju teritorija ir plaša, un darba šeit netrūkst, stāsta Tērvetes novada lauku attīstības konsultante Monta Mantrova. Lauku mājā saimnieko Zibeņu ģimene, bet puķu dobes veido un kārtību uztur meita Ilze Vilciņa. Kaut arī dārznieces zināšanas iegūtas pašmācības ceļā, ap māju aug daudz un dažādi košumkrūmi un puķes, krāšņi zied arī daudzveidīgas podu puķes. Dārza centrā uzmanību piesaista neparastie vārti, ko rotā Māras kāpnes un augšpusē iestrādātais latviskais Jumis, par ko tika saņemta Tērvetes novada domes pateicība par pagātnes un nākotnes apvienojumu, un latviskās simbolikas izmantojumu lauku sētā.

Par dzimtas māju tradīciju saglabāšanu un to tālāko nodošanu paaudžu pēctecībā, pateicību saņēma Tērvetes pagasta lauku sēta ''Čakši''. Šeit saimnieko Prīvertu dzimta trijās paaudzēs, ieguldot milzīgu darbu un laiku, veidojot un labiekārtojot simtgadīgās mājas apkārtni. Pagalmā aug vairāki milzīgi koki, nelielajā dīķītī vardes koncertē, sniedzot gan saimniekiem, gan viesiem gūt rimtu atelpu no ikdienas steigas.

Kroņauces ciematā ģimenes māja ''Zemgaļi'' pārsteidz ar ziemciešu kolekciju dārzu, pat profesionālām dārzniecēm ļaujot apjūsmot to un smelties pieredzi. Saņemot pateicību par profesionālas un daudzveidīgas ziedu un augu kolekcijas izveidi ģimenes dārzā, saimniece Baiba Skrebele atklājusi, ka ieceru vēl esot ļoti daudz, tāpēc ir, kur tiekties.

Iegriežoties Sociālās Aprūpes centrā ''Tērvete'', ēku ieskautajā pagalmā, kas ir aizsargāts no vējiem un saules apspīdēts, gan tās iemītniekus un darbiniekus, gan viesus priecē krāšņi ziedošās rozes un koptas zāliens. Savukārt nama priekšā uzstādītais, no salmiem veidotais zirdziņš velk ziedu pilnus ratus. Tāpat kā Kroņaucē un pie novada pašvaldības ēkas Zelmeņos, arī pie SAC ''Tērvete'' atrodas vairāki stilizēti siena zārdi, kuros krāšņi zied kastēs sastādītas puķes. Pašvaldības izsniegtā pateicība tika saņemta par vienota un dekoratīva stila izveidi SAC ''Tērvete''.

No Augstkalnes pagasta vienīgais savu akceptu dalībai konkursā bija devis ''Kauliņu kompleksa" saimnieks Andrejs Samohvalovs. Kādreizējās kolhozu laiku lopu fermas, lielas uzņēmības un mērķtiecīgas darbības rezultātā ir pārvērstas līdz nepazīšanai, iegūstot mūsdienīgākus vaibstus, par to arī saņemot novada domes pateicību par Agrotirdzniecības kompānijas ''Kauliņu komplekss" izveidi un labiekārtošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!