Foto: Stādaudzētava "Ķikši"
Daudzviet Latvijā pavasaris ir sācies krietni laicīgāk, jo siltumnīcās savus ziedus krāšņi raisa vaļā dažādi augi, piemēram, tulpes, hiacintes, atraitnītes, narcises un citi. Viena no šādām vietām ir arī stādaudzētava "Ķikši" Siguldas pusē, kur stikla pilīs aug tulpes.

Kā "Tavs Dārzs" pastāstīja stādaudzētavas "Ķikši" pārstāvis Matīss Markovs, šogad siltumnīcā izaudzētas miljons tulpes, kas paredzētas kā grieztie ziedi. "Lielākā daļa ziedu pēc līguma tika pārdoti "Rimi Latvija", kā arī "Depo" veikaliem Latvijā un Lietuvā," atklāja Markovs.

Viņš uzteic, ka šī gada sezonā tulpju šķirņu klāsts ir diezgan plašs – tajā aug tradicionālās, bārkstainās, pildītās, peonijveida un divkrāsainas tulpes. "Kopumā bija 30 šķirnes, no tām aptuveni 10-15 šķirnes tika audzētas mazos daudzumos, izmēģinājuma nolūkā, lai redzētu augšanas īpašības un kā klienti reaģē uz tādu krāsu," norādīja stādaudzētavas pārstāvis. Taujāts par to, kādas tulpes cilvēki visvairāk iecienījuši, viņš atklāj, ka cilvēki izvēlas tradicionālās krāsas – dzeltenu, sarkanu, rozā, violetu, baltu un sarkanas ar dzeltenu galu.

Kā labāk uzglabāt tulpes vāzē? Markovs teic, ka neko jaunu jau nevar izdomāt. Viņš iesaka grieztajām tulpēm izvēlēties vēsu ūdeni (svarīgi – tas nedrīkst būt silts), savukārt istabas temperatūrai nevajadzētu būt pārāk lielai, jo pēc glabāšanas saldētavā tulpēm ir tendence strauji augt, kad tās ir ieliktas vāzē, kas piepildīta ar siltu ūdeni. "Tāpēc mēs cenšamies grieztos ziedus griezt nedaudz zaļākus, lai ilgāk saglabātos krāsa un ziedi ilgāk priecētu klientu mājas," paskaidro "Ķikši" pārstāvis.

Foto ieskats stikla pilīs:

Savukārt rakstā zemāk vari lasīt noderīgu informāciju par tulpju kombinācijām ar citiem augiem, kā arī Bulduru Dārzkopības vidusskolas skolotājas padomus, lai tās ilgāk stāvētu vāzēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!