Foto: DELFI
Latvijas Universitātes (LU) Botāniskajā dārzā augusta izskaņā gluži vai kā sacensībās zied dālijas, atrādīdamas savu krāšņumu. Iespaidīgā kolekcija šobrīd ietver 291 šķirņu dālijas, kuras var iepazīt arī portāla ''Tavs Dārzs'' veidotajā fotopastaigā.

Botāniskā dārza ekspozīcijā var apskatīt aptuveni 300 šķirņu dālijas – paraugus no visām grupām, kā arī četras sugas: Dahlia imperialis, Dahlia coccinea, Dahlia merckii, Dahlia sherfii, kas savvaļā aug Meksikā. Kolekcijā ir pārstāvētas pēdējos 50 gados Latvijā izveidotās šķirnes (selekcionāri Kārlis Ruks, Aivars Baroniņš, Aina Bērzate, Visvaldis Martinsons, Inese Mellace, Helga Ancāne, Rita Zaļa un citi), kā arī ārzemēs radītas šķirnes, stāsta LU Botāniskā dārza direktore Anta Sparinska.

Ernests Palcers bija viens no pirmajiem dārzniekiem, kurš sāka veidot dāliju kolekciju LU Botāniskajā dārzā. Ar dāliju selekciju viņš nodarbojās 40 gadus, un tieši viņa vārdā nosaukta arī viena no balti ziedošajām šķirnēm ''Ernests Palcers'', stāsta Anta. Piecdesmito gadu sākumā dārza agronoma Kārļa Ruka vadībā tika uzsākta dāliju selekcija. Selekcionāra Ruka mūža devums bija bagāts – vairāk nekā simts šķirnes un jaunšķirnes. Pašlaik LU Botāniskā dārza kolekcijā ir 291 dāliju šķirne.

Foto: DELFI

Šķirņu grupas, kas aug Botāniskā dārza dāliju dārzā:

  • vienkāršās;
  • anemoņu;
  • apkakļu;
  • ūdensrožu;
  • dekoratīvās;
  • lodveida;
  • pomponu;
  • kaktusu;
  • platziedu - kaktusu;
  • orhideju.


Apciemojot krāšņās dāliju dobes, pie viena Botāniskajā dārzā apskatāma Ināras Liepas ceļojošā Leļļu mākslas muzeja izstāde ''Shoddy Bear''. Ekspozīcijas pamatā ir krievu izcelsmes ASV dzīvojošās leļļu mākslinieces Pašas Setrovas un fotogrāfes Jūlijas Osinas-Fridmanas (Julia Osina-Fridman) kopīgs fotoprojekts, kuru papildina dažādu valstu mūsdienu autoru radīto ''Shoddy" lāču kolekcija.

Botāniskā dārza teritorijā no 28. augusta līdz 1. septembrim norisinās Dāliju lāča svētki. Dārzā rosīsies floristi, pagatavojot dažādus lāčus no dālijām un citiem pašlaik ziedošiem augiem, paralēli tam var doties uz Tropu tauriņu māju, kur jau novērojams Dienvidamerikas tauriņu virpuļtrakums. Pirmdien, 31. augustā, gatavojoties pirmajai skolas dienai, no pulksten 14 līdz 17 darbosies pušķu darbnīca, kurā čaklākie varēs sarūpēt kādu skolotājiem dāvājamu ziedu buķeti. Vairāk par Dāliju lāča svētkiem un tur notiekošajām aktivitātēm uzzini šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!