Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI
Ik pavasari rīdzinieki un pilsētas viesi ar nepacietību gaida brīdi, kad Uzvaras parkā ziedus raisīs krāšņās sakuras, un šonedēļ beidzot stādījumi zied visā krāšņumā.

Kā informēja SIA "Rīgas meži" valdes loceklis Edgars Vaikulis, Uzvaras parkā 2012. gada pavasarī ar Japānas vēstniecības atbalstu tika izveidoti 114 Japānas ķiršu koku jeb sakuru stādījumi, bet pērn iestādītas 15 jaunas 'Prunus sargentii x Prunus subhirtella 'Accolade' šķirnes sakuras. Savukārt šopavasar "Rīgas meži" dārznieki un kokkopji sakuru stādījumus papildinās ar vēl 15 Prunus sargentii x subhirtella 'Accolade' – šķirni, kas Latvijā uzzied visagrāk – un Prunus serrulata 'Kiku- shidare-zakura', kas Rīgas parkos būs jaunums.

"Tavs Dārzs" jau ziņoja, ka skaistie sakuru stādījumi ar savu ziedēšanu jau pārsteidza pērnā gada decembra izskaņā un šī gada februārī. Eksperti toreiz arī komentēja šo neierasto ziedēšanu, skaidrojot, vai ziemā ziedošās sakuras pavasarī ziedēs mazāk krāšņi.


SIA "Rīgas meži" Dārzu un parku daļai, kā atklāj Vaikulis, šogad bija lieli plāni attiecībā uz sakuru ziedēšanu, bet ārkārtējās situācijas dēļ visas iepriekš plānotās aktivitātes un publiskie pasākumi atcelti. Kā stāsta Vaikulis, SIA "Rīgas meži" Dārzu un parku daļa bija plānojusi uzstādīt solus Uzvaras parkā pie sakuru stādījumiem un foto rāmjus skaistu ģimenes un draugu foto fiksēšanai ar ziedošajām sakurām fonā, cienāt sanākušos sakuru ziedu baudītājus ar Japānas tēju, kā arī bija paredzēts iesaistīt sanākušos sakuru stādīšanā.


"Konsultējoties ar SPKC speciālistiem secināts, ka gan soli, lai arī cik reti tie būs izvietoti, gan improvizētie foto rāmji būs virsmas, kurām apmeklētāji nevilšus pieskarsies, tāpēc šīs virsmas jāvērtē kā paaugstināta riska iespējamība vīrusa apmaiņai starp sakuru ziedoņa baudītājiem vai citiem parka apmeklētājiem," papildina SIA "Rīgas meži" valdes loceklis, "izvēloties tomēr sakuru ziedēšanu baudīt klātienē, "Rīgas meži" aicina ievērot valstī noteiktos ierobežojumus Covid-19 vīrusa izplatības ierobežošanai."

Lai ziedošo skaistumu varētu aplūkot, neizejot no mājām, piedāvājam foto ieskatu ziedošajā Uzvaras parkā:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!