Foto: Natālija Hlapkovska, DELFI
Uzvaras parkā Rīgā dažādās rozā toņu niansēs sākušas ziedēt sakuras. Japāņu ķiršu ziedēšanas laiks ir gaidīts notikums, jo ik gadu vilina interesentus un priecē ar savu krāšņumu un eksotiku.

Uzvaras parkā 2012. gada pavasarī ar Japānas vēstniecības atbalstu tika izveidoti 114 Japānas ķiršu koku jeb sakuru stādījumi, bet pēdējos gados sakuru dārzs papildināts ar vairākiem jauniem stādījumiem un šķirnēm Prunus sargentii x Prunus subhirtella 'Accolade' un Prunus serrulata 'Kiku- shidare-zakura'.

Sakura ir Japānas nacionālais simbols, un tās ziedēšanu japāņi saista ar pavasara iestāšanos, kas, ņemot vērā valsts ģeogrāfisko novietojumu un formu, sākas jau marta beigās un aprīļa sākumā. Tās plaši tiek izmantotas kā dekoratīvs stādījums, lai gan koku mūža ilgums ir neilgs – apmēram 16–20 gadi. Japāņiem ir gadsimtu sena tradīcija zem sakuru kokiem rīkot piknikus un tam ir īpašs nosaukums – "hanami", kas nozīmē – apbrīnot ziedus.

Pēdējos gados Latvijā dekoratīvo ķiršu koku cilvēki aizvien biežāk izvēlas stādīšanai savā pagalmā vai dārzā, tāpēc uzzini šeit, kā to audzēt un kādas šķirnes piemērotas mūsu klimatiskajiem apstākļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!