Sigulda ir viena no apmeklētākajām tūristu pilsētām ne tikai zelta rudens sezonā, bet arī pavasarī, kad šeit zied reibinošās ievas. Ne velti radusies dziesma ''Zied ievas Siguldā'', jo šajā smaržu reibonī iedvesmas nudien netrūkst. Pavasara baudītāji aicināti doties pastaigā pa dabas takām gar Gaujas senieleju, lai pašu acīm vērotu krāšņos ievziedus un baudītu to reibinošo aromātu.

Pavasara saule un rīta dzestrums ievu ziedēšanai atmodinājis mežmalas un upju ielejas ar krāšņiem ziedu ķekariem, kas nu jau sparīgi rotā lielāko daļu kokus. Šīs romantiskās pavasara pastaigas gar mežmalām, upju krastiem un ziedošajiem parkiem tradicionāli iezīmē vasaras tūrisma sezonas sākumu Siguldā, turklāt šo dabas skaistumu dodas vērot arī viesi no tālākām zemēm.

Gaujas senielejā ir ļoti labvēlīga vide ievām. Šiem kokiem patīk augt upju krastos un mežmalās, un šādu vietu Gaujas Nacionālā parka teritorijā ap Siguldu netrūkst. Tādēļ Siguldas apkaimē ievas ir savairojušās un ar skaisto ziedēšanu maijā iedvesmo cilvēkus. Acīmredzot tās atstāja paliekošu iespaidu arī uz dzejnieku Augustu Smagaru, kura uzrakstītos vārdus Raimonds Pauls izmantoja dziesmai ''Zied ievas Siguldā''. Savukārt dziesma pamudināja daudzus siguldiešus sastādīt ievas piemājas dārzos, tādējādi kopīgiem spēkiem izveidojot Siguldu par ievziedu galvaspilsētu.

Daudzus gadus maijā bijis ļoti silts laiks, vienkārši tas cilvēkiem ātri pagaisis no atmiņas. Pie tam šajā laikā plaukst arī ķirši un ābeles, kuru ziedēšana it nemaz netiek sasaistīta ar aukstumu," tā par pavasara vēstnešiem izsakās Siguldas pilsētas domes dārzniece Aira.

Gaujas senlejas labajā krastā, ejot pa taku no Gaujas tilta līdz Gūtmaņalas apmeklētāju centram, vērojamas kupli ziedošas ievas, savukārt Gūtmaņalas apkārtnes taku dienvidu nogāzēs ikvienu iepriecinās meža vizbulīšu dzeltenie ziedi, kā arī strautmalēs un grāvmalēs bagātīgi saziedējušās purenes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!