Foto: Privātais arhīvs
Kartupeļus var novākt arī rudens izskaņā, un to pierāda Šķilbēnu pagasta zemnieku saimniecības "Kotiņi" čaklie darbarūķi, kas 6. novembrī nolasījuši visus buļbu laukus.

Zemnieku saimniecības "Kotiņi" pamatnodarbošanās ir graudkopība ar specializāciju sēklkopībā. Saimniecība rīko meistarklases, pārdod graudaugu un pākšaugu produktus, bet kartupeļus viņi audzē un lasa paši savām vajadzībām. Kartupeļu lasīšana ir roku darbs – šeit nav speciāla kartupeļu kombaina, kurš novāc izaudzēto ražu.

Kā "Tavs Dārzs" pastāstīja Z/S "Kotiņi" pārstāvis Rolands Keišs, saimniecība katru gadu kartupeļus novāc arvien vēlāk, piemēram, pērn kartupeļu talka bija 20. oktobrī, bet šogad tā sarīkota 6. novembrī. Viņš skaidro, ka kartupeļi tiek vākti vēlāk, jo šādi ne tikai ir lielāka raža un nav daudz mazo kartupeļu, bet sabojājušies kartupeļi paliek zemē. "Pagrabā mēs nesam pilnīgi svaigus kartupeļus," uzsver Keišs. Kā saka saimniecības pārstāvis, februārī viņiem būs vēl svaigi un kvalitatīvi kartupeļi, ja salīdzina ar tiem, kuri kartupeļu talkas rīko agrāk – rudens sākumā.

Foto: Privātais arhīvs
Kartupeļu lauki nav lieli – visi lauki kopā veido aptuveni hektāru. Talkas laikā kartupeļi tiek lasīti grozos un bērti maisos.

"Raža šogad mums ir ļoti laba! Praktiski nav mazo kartupelīšu," ar lepnumu stāsta Z/S "Kotiņi" pārstāvis. "Kartupeļu lasīšana mums ir tāda ikgadēja tradīcija. Noslēdzam sezonu ar kartupeļu talku, visi darbinieki kopā lasa kartupeļus, bet talkas izskaņā ķeram dīķos zivis un ēdam kartupeļu pankūkas."

Foto: Privātais arhīvs
Talkas izskaņā uz pannas čurkst zeltainas kartupeļu pankūkas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!