Lai arī viršu ziedēšana asociējas ar rudeni un laikapstākļi aiz loga par to vēl nepavisam neliecina, tomēr fakts ir fakts - vairums viršu šķirņu zied jau tagad un sīko ziediņu violetā sega silos un purvos turpinās priecēt līdz pat vēlam rudenim.

Latvijā savvaļā aug sila virsis (Calluna vulgaris), kas sastopams plašās teritorijās. Viršu krūmi ir nelieli, aptuveni 20-60 centimetrus augsti, bet to violetie ziedi izkārtoti zariņu galos blīvos ķekaros. Romantisko toņu kombināciju dabā var novērot priežu silos meža izcirtumos un sūnu purvos, taču arī dārzu apstādījumos virši nav nekas neparasts - arvien biežāk cilvēki izvēlas tos stādīt arī pie mājas, lai vasaras izskaņā un rudenī vēl būtu kāds krāšņums, ar ko priecēt acis, domājot par aizvadīto vasaru.

Ar viršu ziedēšanu asociējas arī visiem zināmā Raimonda Paula dziesma ''Virši zied'', kurā skan:

Neaizver acis, nenodzēs smaidu,
Skauj mani ciešāk – virši zied.
Putni slīd viegli kā tavi skati,
Neaizver acis – virši zied.

Atsaucot atmiņā šo dziesmu, kamēr vēl vasara mūs priecē ar labu laiku, jāsteidz uz kādu priežu silu izbaudīt viršu krāšņumu - iegulties šajā violetajā mākonī, sajust augusta smaržu un saplūkt kādu pušķīti, ko ielikt vāzē.

Jau augusta sākumā iedzīvotāji tika aicināti ziņot par viršu ziedēšanu Latvijā portālam Dabasdati.lv. Pateicoties iedzīvotāju atsaucībai, ir pieejama informācija, kur iespējams novērot viršu ziedēšanu, tāpēc katrs var atrast sev tuvāko vietu, lai pašu acīm novērotu violetos klajumus. Kā liecina Dabasdati.lv esošā informācija, tad viršu ziedēšanu šobrīd var izbaudīt Ogres novada mežos, Raunas novada Augstkalnē, Brašķu stacijas apvidū Jelgavā, Mazirbes mežos, Lielo Kangaru purvā, Priekuļu novada Rāmniekos un citur. Vairāk par vietām, kur var novērot viršu ziedēšanu, uzzini šeit.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!