Foto: DELFI
Dārza entuziastu, dārzkopju un citu interesentu gaidītie vasaras svētki Botāniskajā dārzā ir klāt, un 9. jūlijā jau kuplā skaitā pulcējas ļaužu masas, lai aplūkotu floristu un dārzkopju veikumu un pie viena izbaudītu Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku atmosfēru, ko sniedz dažādie kultūras pasākumi. Portāls ''Māja&Dārzs'' devās lūkot šajā gadā sarūpēto krāšņumu un atmosfēru, kas valda Botāniskā dārza teritorijā.

Lai arī baudīt svētkus devāmies pirmās pasākuma dienas rītā, nekas nelika manīt par to, ka viss ir nupat sācies un kaut kas būtu vēl nepabeigts. Ziedošie vides objekti, kompozīcijas, izstādes un tirdziņš jau pirmajās stundās atspoguļo visu dalībnieku rūpīgo gatavošanos par godu šīm dienām. Pat lietus smidzināšana nemazināja prieku būt gaidītajā pasākuma ne dalībniekiem, ne arī apmeklētājiem, turklāt, kā atzina kāds stādaudzētavas pārstāvis, neliels lietus daudzums pat nāk par labu stādiem, kas rūpīgi izkārtoti un tā vien gaida savus jaunos saimniekus.

Jāatzīst, ka jau pirmais iespaids, ienākot Botāniskā dārza teritorijā, pilnībā atspoguļo svētku būtību – Puķu balli. No dažādiem ziediem izveidotā arka, kurā iekarināti ne tikai puķu podi, bet arī spoži spoguļu gabaliņi, rada ļoti svinīgu un graciozu iespaidu, ko novērtē katrs garāmgājējs. Botāniskā dārza pazinēji jau zina, kādā maršrutā vēlams doties, lai aplūkotu visu un kaut ko nepalaistu garām, taču tie, kas vēl tik labi nepārzina plašo teritoriju, tiek informēti ar izliktajām norādēm un informāciju, kur kas ir apskatāms.

Kas gan būtu ''Puķu balle'' bez pašiem puķu stādiem? Tieši stādaudzētāju dēļ vairums dodas uz šo pasākumu, un ne velti, jo piedāvājums, kāds šeit sastopams, samulsina pat pieredzējušos dārzkopjus. Pelargonijas, peonijas, lupīnas, sukulenti, lilijas, rozes, skujkoki, augļu koki un krūmi, zemeņu stādi, garšaugi un pat ūdensaugi – tas viss un vēl vairāk rada pamatotu apjukumu par to, kas gan būtu vēl nepieciešams pašu dārza papildināšanā, tomēr vienaldzīgi paiet garām krāšņajiem piedāvājumiem ir nudien grūti. Patīkami, ka tirgotāji padomājuši arī par kurkstošajiem vēderiem, piedāvājot vietējos ķiršus, mājas saldējumu un citus našķus, ko var izbaudīt arī romantiski iekārtotajā kafejnīcā līdzās lielajam šķūnim, kur pie viena var aplūkot Anitras Bērziņas un Karinē Paronjanc gleznu izstādi ''Flora magica''.

Kā jau ballē pienākas, ir jābūt kaut kam īpašam, kas izceļas uz visu fonā, un šajā gadījumā tā varētu būt Bonsai kociņu izstāde, kur aplūkojami visdažādākie koki miniatūrās versijās. Interesanti, ka pavisam būdams ozols, tas patiesībā ir jau vairākus gadu desmitus sens. Šī izstāde vairumam apmeklētāju rada neviltotu sajūsmu, jo Japāņu dārzu kultūras iepazīšana pie mums tomēr ir vēl sveša, tāpēc šis ieskats pavisam noteikti ir apskates vērts. 

Botāniskā dārza teritorijā ik pa brīdim kādā zālājā patīkami pārsteidz floristu veidotās ziedu kompozīcijas no dažādām vasaras puķēm, piemēram, rozēm, hortenzijām, lilijām un citām krāšņumpuķēm. Noteikti nepaliks nepamanīta radošās apvienības ''radividi'' veikums ar stādaudzētavas ''Baižas'' augiem, kas pasakaini skaisti izkārtoti uz galda, tādā veidā radot vizualizāciju par to, kāds varētu izskatīties ''Alise Brīnumzemē'' galds. Pie šīs kompozīcijas steidza iemūžināties arī jaunie pāri ar vedējiem, tāpēc ar sveicieniem īpašajā dienā uzrunāja arī ''Māja&Dārzs''.

Ne tikai ''Rīgas Puķu ballei'' par godu sagatavotie darbi ir apskates vērti, bet arī Palmu māja, kur skaņu mākslinieks Mārtiņš Roķis radījis radošas instalācijas ar tropu skaņām, kas rada pavisam sirreālu noskaņu esot starp milzīgajām palmām. Lai arī visa kā ir gana daudz, papildus tam visam vērts pievērst uzmanību arī svētku programmai, lai varētu novērtēt bērnu dejošanas un dziedāšanas prasmes, kā arī pie viena izstaigāt visas pārējās Botāniskā dārza takas, kas noteikti ir tā vērtas.

Latvijas Universitātes Botāniskais dārzs atrodas Rīgā, Pārdaugavā, Kandavas ielā 2. Svētki ''Rīgas Puķu Balle 2015'' atvērti apmeklētājiem no 9. līdz 12. jūlijam, plkst. 9 līdz 19, ieejas maksa: pieaugušajiem – 3 eiro, pensionāriem un studentiem – 2 eiro, skolēniem - 1 eiro, ģimenes biļete (2 pieaugušie un 1 skolas vecuma bērns) – 6,50 eiro.

Plašāka informācija Botanika.lu.lv.

Foto no Rīgas Puķu balles:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!