Puansetijas viennozīmīgi ir populārākās puķes Ziemassvētku sezonā, taču retais zina, ka šis eksotiskais augs, kas izkrāšņo tumšo sezonu, lielos apjomos aug arī pie vietējiem dārzkopjiem. Dārzniecība ''Sedumi'' no Jēkabpils ļauj ielūkoties, kā krāšņi ziedošās puansetijas aug audzētavā.

Dārzniecības vadītāja Sandra Mediņa – Tolmane atklāj, ka Latvijā ir vairākas saimniecības, kur aug šīs Ziemassvētku zvaigznes, taču Jēkabpilī krāšņie ziedi aug jau kopš 2011. gada, kad tika uzbūvētas ziemas siltumnīcas ar iespēju paildzināt stādu ražošanu līdz 12 mēnešiem gadā. Pirmajos gados saimniecībā puansetiju skaits sasniedza 15 000 atzīmi, taču šobrīd siltumnīcās aug jau 50 000 skaisto augu. Sandra atklāj, ka kopumā sortimentā ir 12 šķirnes ar dažādu seglapu krāsojumu un intensitāti. Dārzniecības siltumnīcās aug ne tikai klasiskās tumši sarkanās puansetijas, bet arī baltas, maigi rozā, kremkrāsas un raibas Ziemassvētku zvaigznes.

Vaicāta par to, kāpēc Latvijā nav daudz puansetiju audzētāju, tad iemesls esot apstākļi – šiem augiem nepieciešama vienmērīga temperatūra un sabalansēts mēslojums, turklāt augi tiek audzēti sešus mēnešus, tāpēc pus gadu pirms Ziemassvētku laika, audzētavā pamazām tiek uzburta svētku sajūta.

Vairāk par to, kā pareizi audzēt un kopt šo krāšņo telpaugu, uzzini šeit.

Foto ar puansetiju plantācijām Jēkabpils saimniecībā:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!