Foto: Publicitātes foto
Vieni jau savlaicīgi, citi tieši svētku dienā mājās pārnes Ziemassvētku eglīti, kopīgi to rotādami ar tuvākajiem ģimenes locekļiem. Vai esi redzējis, kā izskatās audzētavā, kur aug tikai egles vien?

Ir gana daudz cilvēku, kuri nopērk jau nocirstu eglīti. Tiem, kam nav laika vai iespēju doties uz mežu pašiem tai pakaļ, tirgotāji ir īsts atsvars, tāpēc iztaujājām ''Egļu piegāde'' darboņus, kā tad eglītes aug, cik daudz vienā sezonā tās tiek nocirstas pārdošanai un kur paliek neiztirgotās.

Eglīšu karaļvalsts pārdošanas vadītājs Kristians Lipše ''Tavs Dārzs'' atklāja, ka eglītes, kas nonāk tirgošanā, ir audzētas 50 hektāru lielā plantācijā Liepājas rajonā, kur kopumā aug aptuveni 100 000 egļu. Tur tās augot jau 12 gadus, taču katru gadu plantācijas papildinot jauni stādi. Vienā sezonā mazumtirdzniecībā tiek pārdots ap 2000 eglēm, bet vairumtirdzniecībā virs 10 000 eglēm un, kas svarīgi, lielākoties tieši Latvijas tirgū.

Vaicāts, kas tad ir tās populārākās šķirnes Ziemassvētkiem, Kristians atklāj, ka plašajās plantācijās tiek audzētas tikai 'Nordmann' egles, kas atzītas par skaistākajām, zaļākajām un populārākajām Ziemassvētku eglēm. Tām ir kupla lapotne, biezas skujas, kas ilgi saglabā mitrumu, turklāt nenobirst. Šai šķirnei audzējamās platībās esot arī visai labvēlīgs klimats, jo vasarā temperatūra ir zemāka, bet ziemās augstāka. Nav gluži tā, ka pēc iestādīšanas par eglēm varot aizmirst, audzētavā par tām speciālisti rūpējas visu gadu, regulāri apgriežot, taisnojot un pēc nepieciešamības darot citus darbus. Egļu pazinējs stāsta, ka gadā eglīte izaug aptuveni par 20-30 cm.

Kur paliek neiztirgotās eglītes?

Daudziem noteikti ir sāpīgs jautājums, kur gan paliek tās neiztirgotās eglītes. Par to gan neesot jādomā šīs audzētavas pārstāvjiem, jo eglītes audzē paši un nogādā pasūtītājam pēc vajadzības, tāpēc lieki neviena egle netiek cirsta. Ja paliek pāri egles podos, tad tās pēc tam tiek pārstādītas, lai var lietot atkal nākamajā gadā. Ja tomēr kādu iemeslu dēļ pāri palikušas grieztās egles, tās pēc Jaunā gada tiek ziedotas pareizticīgai baznīcai, kur Ziemassvētki tiek svinēti pēc Jaunā gada.

Taujāts, kas ir tā populārākā izvēle, Lipše atbild, ka tie, kam ir māja, parasti izvēlas egli cilvēka augumā, t.i. – līdz diviem metriem. Taču katru gadu palielinās to cilvēku skaits, kas iegādājas eglīti podiņā, lai pēc svētkiem to varētu iestādīt dārzā, mežā vai kur citur.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!