Foto: DELFI
Romenkovu ģimenes māja Ikšķilē ir eņģeļtauru ieskauta – rudens bargajos vējos lielie un krāsainie zvani līgani šūpojas, bet vasarā tie reibina ar neatkārtojamu aromātu, ieraujot dārzu smaržu virpulī. Aptuveni 100 eņģeļtauru šķirnes ir Diānas un viņas vīra Raimonda lepnums, hobijs un acuraugs jau vairāk nekā 10 gadus.

Sagaidot Diāna teic, ka esam atbraukuši par ātru vai par vēlu, jo pašlaik ar savu ziedēšanu iepriecina vien dažas eņģeļtaures, daudzas jau ir noziedējušas un daudzas vēl ir pilnas ar pumpuriem. Tām ir tāda periodiska ziedēšana, kas, kā uzsver saimniece, ir tikai labi, jo ziedu krāšņums ir visu vasaru un arī rudens izskaņā. "Ir šķirnes, kas zied tādiem sprādzieniem, bet citas zied pakāpeniski , raisot ziedu aiz zieda, visu vasaru," stāsta kolekcijas īpašniece. Staigājot pa dārzu, īstenu maģiju eņģeļtaurēm mūsu ciemošanās laikā piešķir netālu esošās baznīcas zvanu skaņas, ieskandinot dienas vidu.

Visas taures lielos podos saliktas 1500 kvadrātmetrus plašajā dārzā, radot īstus labirintus, pa kuriem jācenšas izspraukties cauri. Daži podi nostiprināti ar ķieģeļiem, lai neapgāžas, bet citas eņģeļtaures apsietas ar auklu, lai to iespaidīgie zari negāžas un nelūzt nost. Tās, kuras nezied, Diāna mums parāda mobilajā telefonā, kur ir daudz eņģeļtauru video un fotogrāfiju, kas uzņemtas ne tikai ar viņas telefonu, bet arī ar vīra profesionālo fotokameru, jo viņš ir aizrautīgs fotogrāfs, kurš dārza lepnumu iemūžinājis ziedēšanas laikā. Abi pat izveidojuši "Facebook" lapu "Eņģeļtaures, Brugmansija, Angel'sTrumpets, Brugmansia", kur var iepazīt katras šķirnes daudzveidību un krāšņumu. Diāna ikdienā strādā par veterinārārsti, bet eņģeļtaures ir viņas hobijs un, kā pati uzsver, aizraušanās un vājprāts. "Vīram nemaz nevar teikt, cik tas viss maksā, mierīgāk guļ," joko audzētāja. "Kaut kāda aizraušanās jau ir vajadzīga."

Šis rudens Romenkovu ģimenē būs nedaudz citāds, jo dzīve pēdējā laikā apmetusi kūleņus, devusi virkni izaicinājumu un iedragājusi veselību, kā rezultātā saimnieki vairs nevar tik labi parūpēties par eņģeļtaurēm kā agrāk. Savas lolotās taures viņi labprāt par zināmu samaksu atdotu gādīgu cilvēku rokās, kas tās lutinātu un aprūpētu gluži kā savus bērnus. "To stundu dienā ir tik, cik ir, un arī to spēku ir tik, cik ir," noteic audzētāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!