Foto: DELFI
Sandra Biseniece un Guntis Zilberts savās mājās Baldones novada Kažoku ciemā ir uzbūruši miera ostu zemes virsū, kas pakārtota arī četru mājas mīluļu interesēm. Augstās dobes pārsteidz ar ziedu bagātību un krāsu salikumiem, bet saimnieces mīļās rozes šeit ir īstas dārza karalienes, jo tās, apčubinātas un aprūpētas, zied kā īstas kupenas. Dārzs 400 kvadrātmetros ir iespējams!

Sandras un Gunta daiļdārza CV

  • Mūžs: četri gadi.
  • Platība: 400 kvadrātmetru.
  • Saimnieku lepnums: kolonveida pīlādži, kas dārzā ienākuši paši pirmie, kā arī 35 rožu stādi un iespaidīgās kolekcionāra Gunta Granta lilijas.
  • Dārza retumi: saimnieki saka, ka nav tādu retumu, bet nosauc augus, kurus, viņuprāt, vērts izcelt skaisto ziedu dēļ, piemēram, hortenziju 'Princese Diāna', 'Great Star', 'Le Vasterival' un skaraino hortenziju 'Mojito'. Tāpat saimnieku dārzā ir magnolija 'Antje Zandee' un 'Felix Jury'. Saimnieki izceļ arī japāņu kļavas krustojumu Acer palmatum 'Trompenburg', kas veido skaistu lapotni.
  • Augs, kuru ļoti gribētu savā dārzā: jūdas koks, bet nezina, vai pārcietīs bargās salnas Kažoku ciemā. Tāpat vēlētos graudzāles, bet mazā dārzā ar graudzālēm varētu būt sarežģīti, jo tās sasniedz ievērojamus izmērus.

Sandra ir rīdziniece trešajā paaudzē. Kad ģimenē piedzimis otrs bērns, sapratuši – Rīgā kļūst par šauru, tāpēc noskatījuši mazu, sarkanu ķieģeļu māju ar nelielu zemes pleķīti Kažoku ciemā. Sākumā viss bijis ieaudzis krūmos, pat tā, ka upi cauri krūmiem nevarēja pamanīt. "Mums teica: "Lūk, te ir upe Misa!" Mēs prasījām: "Kur?"" smejas saimniece. 20 gadu laikā īpašums pārvērsts līdz nepazīšanai – krūmu vietā nu ir pasakains daiļdārzs, kas pakārtots ģimenes mīluļiem – Tibetas mastifam Dorjem, korgijam Koksei un vēl diviem kaķiem – Muninnam un Kanēlim.

Viens no mājas mīluļiem – graciozais Muninns. Saimnieki paši saka, ka visus četrus mājas mīluļus vienā bildē iemūžināt ir neiespējamā misija, un viņiem nevar nepiekrist.

Dārzs vēl ir jauns, tam ir tikai četri gadi. Pirms četriem gadiem šeit tikai bija zāliens, batuts un smilškaste, bet, kad ķipari izauguši, saimnieki īstenojuši sapni par bagātīgām puķu dobēm ar augstajām dobēm. "Es esmu britu hortikultūras fans, tāpēc vēlējos dārzu ar malām, lai dobes būtu tik bagātīgas, ka, ienākot dārzā, viss krīt virsū, apdullina ar smaržām, lai rozes ir sajauktas ar citiem augiem, lai ir taureņi un nekas nav jādara," stāsta Sandra. "Bet, ha, tādu dārzu nav, kur nekas nav jādara! Ja tādi ir, tad es gribu redzēt!"

Izstāstīt sava dārza stāstu

Saimniece Sandra savā "Facebook" lapā ik pa laikam dalās ar sulīgiem stāstiem un skaistām bildēm no sava dārza –- gan par rožu dullumu, gan liliju rekordiem un lielā mīluļa Dorjes piedzīvojumiem dārzā, mēģinot atrast īsto vietu kaulam... 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!