Foto: AFP/Scanpix
Kā katru gadu, maija beigās Londonā notika viens no pasaulē nozīmīgākajiem dārzkopju svētkiem - Čelsijas ziedu šovs, ko reizumis mēdz dēvēt par dārza olimpiskajām spēlēm.

Jau simto gadu britu Karaliskā dārzkopības biedrība Karaliskās slimnīcas teritorijā pulcē ainavu arhitektus, dārzkopjus, floristus un citus entuziastus no visas pasaules, atspoguļojot dārzkopības jaunumus, valdošo modi, stilīgus dārzus, atrādot slavenu ainavu arhitektu veidotus dārzus, kā arī jaunākās augu šķirnes un sugas. Sabiedrības interese ir milzīga, nedēļas laikā šovu apmeklē apmēram 160 tūkstoši interesentu.

Šogad izstādes rīkotāji pārkāpa simts gadu ilgo principu, ielaižot šovā arī keramikas dārza rūķus, kuriem līdz šim ieeja bija liegta, jo tie tika uzskatīti kā pārmērīga bezgaumība. Rūķi rotāja vairākus paraugdārzus, notika pat īpaša "ebay" izsole, kurā tika pārdoti vairāki slavenu personu apgleznoti dārza rūķi. Populārākais izrādījās viens no sera Eltona Džona izkrāsotajiem dārza sargiem, kurš tika pārdots par vairāk nekā 2000 sterliņu mārciņām. Visi ienākumi no izsoles tika nodoti labdarībai - veicinot dārzkopības attīstību skolās.

Čelsijas ziedu šovs notiek teju trīs futbola laukumu izmēra teltī, kurā savus paraugdārziņus iekārtojuši vadošie stādu audzētāji, floristi un ainavu arhitekti. Tā kā katra dārziņa izveidei nepieciešamas milzu investīcijas - vidēji ap 200 tūkstošiem latu, katram no tiem ir savs atbalstītājs, piemēram, "The Telegraph" vai "M&G Investments".

Foto: AFP/Scanpix

Raugoties uz šova krāšņumu, grūti iedomāties, ka visi izstādes dārzi ir veidoti teju mēnesi. Darba apjoms ir milzīgs, kvalitāte - visaugstākā! Lai iekārtotu izstādi, ik gadu Karaliskās slimnīcas pagalms tiek burtiski izārdīts un pārrakts - tiek pārplānotas kanalizācijas un elektrības sistēmas, veidotas jaunas takas un celiņi, top jauni apstādījumi, tostarp arī lieli koki. Tiek būvētas vai nojauktas sienas, uzstādītas dažādas skulptūras, lapenes un nojumes, veidotas ūdens tilpnes,

Foto: AFP/Scanpix

Augu izvēle Čelsijas šovam ir īsta zinātne - dārzkopji pieliek milzu pūles, lai ziedēšana notiktu īstajā laikā - dažiem ziediem tiek likti "gredzeni", kas kavē izplaukšanu, savukārt citi tiek steidzināti un plaucēti.

Foto: AFP/Scanpix

Kā katru gadu, visi izstādītie dārzi ir atšķirīgi, demonstrē dažādus stilus. Izstādē var redzēt gan mežonīgas pļavas, gan precīzi veidotas, elegantas ģeometriskas formas dārzus.

Šogad aktuāli ir pļavas vai meža motīvi, kurā apvienoti vienkārši, pieticīgi savvaļas augi, piemēram, suņuburkšķi vai pelašķi un graciozas, dekoratīvas graudzāles un papardes.

Viens no šova godalgotajiem dārziem bija britu dizainera Kristofera Bredlija Houla dārzs "The Telegraph", kas veidots modernā japāņu dārza minimālisma stilā, strikti noteiktas ģeometriskas formas apstādījumos kombinējot arī mūsu klimata apstākļiem raksturīgos augus, piemēram, lazdas, īves, bukšus u.tml.

Cits zelta medaļnieks - zviedru dizainera Ulfa Nordfjella veidotais "Laurent-Perrier" dārzs. Romantiskas Francijas dienvidu ainavu noskaņas mūsdienu stilā. Elegantā dārza "rāmī" stingri ģeometriskos rakstos kārtojas robustas ozola kolonnas un ēteriski romantiski lavandu apstādījumi.

Līdzīgā stilā veidots arī Roberta Maijersa projektētais dārzs "The Brewin Dolphin garden". Tīras ģeometriskas pieticīgu un mierīgu augu formas veido vieglu, relaksējošu telpu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!