Foto: Birgit Suits/ dekor.delfi.ee

Ziema ir īstais laiks, lai pakavētos atmiņās par silto vasaru, kā arī sāktu plānot sava dārziņa labiekārtojumu ar augiem un dekoriem, kas nākamgad priecēs ar savu skaistumu. Nelielu iedvesmas devu var smelties arī no skaistākajiem dārziem Igaunijā, kuri noskaidroti žurnāla "Maakodu" un portāla "Moodnekodu.ee" rīkotajā konkursā.

Konkurss norisinājās no aprīļa līdz septembrim, un galveno balvu ieguvēji tika noskaidroti kopumā deviņās kategorijās. Uzvarētāji ieguva titulus – "Skaistākā māja Maakodu 2018" un "Skaistākā māja Moodne Kodu 2018" , bet citi tika apbalvoti vēl sešās kategorijās – skaistākais dārzs, terase, virtuve, viesistaba, guļamistaba un vannasistaba. Savukārt specbalva tika piešķirta labākajai bērnistabai, kura ieguva vislielāko lasītāju atzinību balsojumā. Kopumā balvu fonds bijis ap 9150 eiro, vēsta "Delfi Dekor". Savukārt kategorijā "Skaistākais dārzs" pirmās vietas ieguvēji tika pie instrumentiem dārzam un remontam 1050 eiro vērtībā.

"Tavs Dārzs" piedāvā aplūkot galvenās balvas ieguvēju kategorijā – skaistākais dārzs, kā arī citus dārzus, kas piedalījās konkursā.

Laurus plūca Birgitas Suitas un viņas ģimenes skaistais dārzs Hādemestē, kas izlolots kopš 2003. gada. Pus hektāru plašajā īpašumā ierīkotas arī īpašas apūtas vietiņas, kurās var sēdēt un baudīt dārza krāšņumu. Tā kā dārzā ir visai smilšaina zeme, tad lielākais saimnieku izaicinājums bijis tieši augu stādīšana. Zemes gabalā izveidotas puķu dobes, kas noklātas ar mulču vai nelieliem akmentiņiem.

"Tagad mēs varam pateikt, ka dārzs ir gatavs. Šeit arī dzīvo manas atmiņas par manu vīru, kura vairs nav starp mums. Mēs ar dēlu cenšamies saglabāt tādu dārzu, kādu mēs ar vīru izsapņojām kopā," norāda dārza saimniece, kura saimnieko kopā ar savu 14 gadus veco dēlu, suni Fortūnu un kaķi Kassu.

Lūk, kādi dārzi vēl tika pieteikti šajā konkursā:

Kategorijā "Dārzs" startēja arī Annelija Saluste ar savu skaisto dārzu Janedā. Ap privātmāju kopumā ir divus hektārus plašs dārzs, kurā aug košumkrūmi, dienziedes, flokši, astilbes un citi augi.

Kādas mājas īpašniece Olga, kura dzīvo netālu no Tallinas esošajā Jolahtmes ciemā, konkursam iesūtījusi arī savu izloloto mazdārziņu, kurā kopumā aug apmēram 100 dažādi augi. Kā atzīst mazdārziņa īpašniece, dārzs prasījis ne mazums pūļu un rūpju, bet, ja salīdzina fotogrāfijas un dārza izmaiņas pēdējo gadu laikā, tas ar laiku ir palielinājies. Pašlaik Olga norāda, ka šis nav galējais dārza izskats, bet tas tiks papildināts arvien ar jauniem augiem.

Hāpsalā atrodas dārzs īstenā angļu stilā, kas izveidots pēc jaunākajām tendencēm, ziņo "Delfi Dekor". 1000 kvadrātmetru plašajā dārzā dominē pasteļtoņi. Kā informē medijs, mazdārziņa īpašnieki iedvesmu guvuši slavenajā Čelsijas ziedu šovā, kas katru gadu norit Londonā.

Savukārt Paikusē kādi mazdārziņa īpašnieki dārzu veidojuši deviņu gadu garumā, ziņo medijs. Tajā padomāts par ainavu, puķu dobju formām un arī augu dažādību.

Viljandi mazdārziņa īpašnieki atklāj, ka sākumā gribējuši izveidot dārzu ar dārzeņiem, bet tagad tas ir pārvērties skaistā dārzā, kur var atpūsties. Dārzā vasarā var novākt dārzeņus un zaļumus. Tāpat no tā var redzēt arī Viljandi ezeru, kas īpaši skaisti izskatās saulrietos un saullēktos. "20x40 metrus lielais dārzs ir piemērota vieta, kur rīkot pasēdēšanas svaigā gaisā," medijam norāda Ņina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!