Foto: LU Botāniskais dārzs

Priecīga vēsts pāršalkusi Latvijas Universitātes (LU) Botānisko dārzu, jo tur kuru katru brīdi ziedus raisīs iespaidīgā Viktorijas ūdensroze jeb Krusa viktorija (Victoria cruziana), kas zināma kā milzu ūdensroze, kura uz savām lielajām lapām noturēt var pat mazu bērnu.

Iespaidīgais augs aug LU Botāniskā dārza Tropu siltumnīcas baseinā, un tā ziedēšana, kā uzsver Botāniskā dārza pārstāvji, ir liels un ilgi gaidīts notikums. Krāšņais un ilgi gaidītais notikums varētu būt gaidāms tuvāko stundu laikā. Gadījumā, ja Viktorijas ūdensroze uzziedēs šovakar, tad jau rīt, 15. jūnijā, būs vērojama tās atkārtota ziedēšana, kad ziedi jau būs maigi rozā krāsā.

LU Botāniskā dārza pārstāve Agnese Reķe skaidro, ka Krusa viktorijas baltais zieds atveras vakarā un ar savu smaržu un izdalīto siltumu piesaista apputeksnētājus. Savukārt no rīta zieds aizveras. Jau tās pašas dienas vēlā pēcpusdienā tas atveras otrreiz, tiesa, tad zieds vairs nav baltā krāsā, bet tas ir iekrāsojies rozā tonī. Reķe arī atzīmē, ka pret rītu zieds aizveras pavisam un nogrimst ūdenī, lai briedinātu sēklas.

Kā atgādina LU Botāniskā dārza pārstāve, Krusa viktorija ir viena no lielākajām ūdensrozēm pasaulē. Turklāt – auga lapas diametrs var sasniegt 2 metrus. Savvaļā Krusa viktorija sastopama lēni tekošos ūdeņos Argentīnā, Paragvajā un Bolīvijā.

"Tavs Dārzs" jau ziņoja, ka pērnā gada jūlijā savu skaisto ziedēšanu Nacionālajā botāniskajā dārzā piedzīvoja Krusa viktorija, tiesa, tad augu piemeklēja ķibele, kas īsti nav izskaidrojama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!