Foto: Shutterstock
Ikvienam ir skaidrs, ka brangus avokado mūsu platuma grādos neizaudzēt. Tomēr tas nemazina interesi par to, kā tad šie gardie augļi, kurus mēdzam pievienot salātiem, maizītēm un uzkodu mērcēm, izskatās to dabiskajā vidē.

Avokado (Persea americana) koki cēlušies tagadējās Meksikas apvidū. Avokado kokus mēdz dēvēt arī par aligatorbumbierēm – augļi patiesi atgādina bumbierus, kam ir bieza, aligatora ādai līdzīga miziņa. Pats koks izaug no augļa vidū atrodamās apaļās sēklas un var izaugt pat 20 metrus augsts. Tāpat kā jebkuram augļkokam, arī avokado ir daudz un dažādu šķirņu, tāpēc arī augļu izskats variē.

Piemēram, avokado augļi var būt no 7 līdz 20 centimetriem lielumā un svērt no 100 gramiem līdz pat 1 kilogramam. Avokado pārsvarā tiek audzēti Kalifornijā, ASV un Meksikā – tieši Meksika kultivē visvairāk tirdzniecībā nonākošos avokado pasaulē, norādīts "Faostat.org". Avokado koki mīl siltu klimatu, tāpēc tos visbiežāk audzē tropos un subtropos. Vispopulārākā šķirne ir "Hass" – šie avokado augļi ir ar tumšu, grubuļainu miziņu, svarā sasniedz 150-250 gramus un šo šķirni radījis amerikānis Rūdolfs Hass 1935. gadā.

Avokado sāk ziedēt no janvāra līdz martam, sīkiem, zaļiem ziediņiem. Pēc tam no tiem nogatavojas avokado augļi – šis process var ilgt pat 6-8 mēnešus, atkarībā no šķirnes. Tomēr, ja avokado augļus noplūks ātrāk, tie kļūs mīksti tāpat. Tas notiek etilēna dēļ, ko avokado izstrādā. Tāpēc bieži vien veikalos nopērkamie avokado ir cieti – līdz to pilnbriedam atliek uzgaidīt dažas dienas un tie būs gatavi ēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!