Foto: Publicitātes foto

Piļu dārzi allaž ir bijuši īpaši krāšņi un bagātīgi, jo tajos senāk ne tikai uzņēma viesus, bet arī audzēja dažādus augus, nodrošinot ar pārtiku pils virtuvi. Kas mūsdienās notiek ar Ventspils Livonijas ordeņa pils dārzu un kādi augi tur pašlaik aug, "Tavs Dārzs" ieskatu sniedz Ventspils muzeja darbinieki un dārzniece Taiga Zīverte.

Dārzniece stāsta, ka dārza darbu netrūkst, jo pat vienkāršam zālienam nepieciešama apkope, lai tas izskatītos glīti visas vasaras garumā. Muzeja darbinieki jau aprīlī veikuši pirmos zāliena kopšanas darbus. Kā atgādina darbinieki, viens no svarīgākajiem un darbietilpīgākajiem procesiem ir zāliena vertikulēšana, kas ir augsnes virskārtas retināšana, kā arī zāliena zelmeņa iztīrīšana no atmirušās, nopļautās zāles, sūnas, skujām un lapām. Pēc vertikulēšanas zāliena sakņu sistēmai tiek uzlabota skābekļa piekļuve un ūdens apgāde, kā arī barības vielu nokļūšana pie tām. Zāliens kļūst noturīgāks pret slimībām un kaitēkļiem.

Pils dārzā krāšņi rotājas ziedu dobes – pagalmā šobrīd zied prīmulas, hiacintes, karaliskās fritilārijas, bet drīz ziedēs arī tulpes. Savukārt vasarā šogad uzziedēs hortenzijas, vienai no tām ir īpašs nosaukums – 'Bēgošā līgava'.

Dārzā aug ne tikai dažādi ziedi, bet arī aromātiski garšaugi. Kā uzsver muzeja darbinieki, garšaugu izlase katru gadu ieņem nozīmīgu vietu dārzā, jo tiek audzēti ne tikai viengadīgie garšaugi, bet arī daudzgadīgie, piemēram, pētersīlis, selerijas, timiāns, rozmarīns, oregano un citi. Kopumā pils dārzā aug aptuveni 60 dažādas garšaugu vienības. Reizēm muzeja darbinieki garšaugu pušķus dāvina māksliniekiem izstāžu atklāšanās vai citos pasākumos gan svaigā, gan žāvētā veidā.

Reiz muzeja dārzā ir pat stādīti tomāti, mangoldi un kartupeļi. Tas var likties jocīgi, ka pils pagalmā mūsdienās izvēlas stādīt arī labi pazīstamo dārzeni – kartupeli, bet, kā izrādās, ir bērni un pat pieauguši cilvēki, kas nemaz nezina, kā kartupeļi zied, un tad ir priecīgi, ka izdevies šos ziedus pamanīt pils dobēs. Toreiz gan netika stādīti parastie kartupeļi, bet zilie. Kā informē muzeja pārstāvji, šogad kartupeļi dobēs nav paredzēti, bet tiek gaidīta citu ziedu ziedēšana.

Pavasarīgās noskaņas pils dārzā:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!