Foto: F64

Ik gadu Rīgā īpašā balsojumā tiek noteikta visskaistākā puķudobe, un arī šis gads nav izņēmums – uzvaras laurus plūca dārznieces Aelitas Strujevičas un viņas kolēģu rūpīgi izlolotā dobe Kuldīgas un Slokas ielas krustojumā. "Tavs Dārzs" uzņēmuma SIA "Rīgas meži" daļas "Dārzi un parki" pārstāvji atklāj, kādi augi sastādīti šī gada skaistākajā dobē, kā arī to, kas jāņem vērā, lai dobe būtu visskaistākā Rīgā.

"Tavs Dārzs" jau vēstīja, ka puķu dobe Kuldīgas un Slokas ielas krustojumā šogad no troņa gāza ilggadējo uzvarētāju – Uzvaras parka lielo dobi Slokas ielas un Uzvaras bulvāra krustojumā.

Uzvarētājdobe šogad stādīta 19. maijā. Sākotnēji dobes stādīšana bija ieplānota 13. maijā, bet slikto laika apstākļu dēļ puķu piegādi uzņēmumam nācās atlikt.

SIA ''Rīgas meži'' daļas ''Dārzi un parki'' Pārdaugavas iecirkņa speciāliste Daina Freimane, runājot par to, kas jādara, lai dobe būtu visskaistākā Rīgā, vispirms min rūpīgu augsnes sagatavošanu jaunajai sezonai. "Katru gadu augsnē tiek iefrēzēta kūdra un lapu komposts. Pie stādīšanas lietojam minerālmēslojumu ar hidrogelu, kas nodrošina stādu labāku ieaugšanos un nepieciešamās minerālvielas uzreiz pēc iestādīšanas," atklāj Freimane.

Skaistā puķu dobe Kuldīgas un Slokas ielas krustojumā:

"Veiksmīga un acīm patīkama krāsu kompozīcija, puķu un graudzāļu dažādu faktūru lapojums un labā dažādo augu izmēru proporcija ir nodrošinājusi šai dobei gada labākās dobes statusu," norāda Freimane. Viņa uzteic "Dārzi un parki" apstādījumu plānošanas un kvalitātes uzraudzības speciālisti Ligitu Tomiņu, jo tieši viņa ir dobes autore.

"Dobei nav puķu raksta plāna, jo augi ir stādīti kā jaukts stādījums atbilstoši ziedaugu augstumam. Lai augi dobē būtu veseli un spēcīgi, tie tiek papildus mēsloti ar minerālmēslojumu, regulāri laistīti, katru nedēļu tiek nogriezti noziedējušie ziedi. Tāpat jāpārliecinās, vai augiem nav uzmetušies kaitēkļi, miltrasa vai puve, kas strauji samazinātu puķu kvalitāti un mūža ilgumu. Lai dobe izceltos, zālienam vienmēr jābūt nopļautam. Kopumā varētu teikt, ka ikviens darbinieks ir iesaistīts darbos, kas nodrošina galarezultātu – skaistas dobes mūsu pilsētā," tā Freimane.

Lūk, kādi ziedi sastādīti visskaistākajā Rīgas dobē:

  • Āfrikas sarzāles Pennisetum macrourum (40 gab.);
  • Dzeloņainās kelomes Cleome spinosa Sparkler F1 White (120 gab.);
  • Pūkainās rudbekijas Rudbeckia hirta Indian Summer (130 gab.);
  • Pūkainās rudbekijas Rudbeckia hirta Maya (100 gab.);
  • Divplūksnu kosmejas Cosmos bipinnatus Apollo White (80 gab.);
  • Ferullapu sunītis Bidens ferulifolia Efrain's Gold (200 gab.);
  • Eklona akmeņsēkle Osteospermum ecklonis Erato Double Lemon (100 gab.);
  • Parastā raudene Origanum vulgare Gold Nugget (250 gab.);
  • Divkrāsu krustaine Senecio biocolor Silverdust (250 gab.).

Rīgas skaistākās puķudobes augu stādīšanas saraksts

Kā "Tavs Dārzs" iepriekš informēja SIA "Rīgas meži" valdes loceklis Edgars Vaikulis, šogad Rīgas dārzos, parkos un skvēros ar vasaras puķēm apstādītas dobes ap 3000 kvadrātmetru platībā, bet dobēs, ziedu piramīdās, ziedu grozos un vāzēs pavisam kopā iestādīti vairāk nekā 54 tūkstoši vasaras ziedaugu, izveidojot 77 ziedu mākslas darbus. Vasaras puķu stādījumi rīdziniekus un pilsētas viesus priecē no maija līdz pat oktobra beigām.

Savukārt šajā rakstā vari aplūkot citas 2020. gada Rīgas puķudobes, kā arī vari pasmelties kādu ideju savām dobēm!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!