Foto: DELFI
Katrā tautā ir savas īpatnības un tradīcijas mirušo apbedīšanas ceremonijās un atdusas vietu noformējumā. Latvijā aizgājēju piemiņa allaž ir godāta, ne velti mēdz teikt, ka latvieši ir kapu svētku tauta ar attīstītu kapu kultūru. Latvijas kapsētu tradicionālais risinājums atgādina klusu un mierīgu parku, kurā ir samērā blīvs celiņu tīkls - lai ērti varētu piekļūt apbedījumiem.

Nereti mūsu kapi līdzinās skaistiem dārziem, kas regulāri tiek aprūpēti un apzaļumoti. Kas jāzina par kapu kopšanu? Kā iekārtot apbedījumu vietu un kādus augus izvēlēties?

Tradicionāli apbedījuma vietas iezīmē vidēji 10-15 cm augstas kapu kopiņas, kas tiek kārtotas rindās. Vienā kapu kopas galā parasti tiek novietota akmens plāksne vai slīpēta šķautne ar informāciju par apbedīto - vārds, dzīves dati, bieži vien arī kāda dzejas rinda. Plaši izplatīts kapu noformējums ir piemineklis, kas simbolizē aizgājušā dzīvi vai personību.

Latvijas kapsētām raksturīga iezīme ir koki, tādēļ kapos parasti teritorija ir stipri noēnota un ir rūpīgi jāpārdomā, kādus augus izmantot, lai apzaļumotu kapu vietas. Izplatīta izvēle - paklājveida sedzējaugi vai īsi cirpts, blīvs zāliens, ja vieta ir pietiekami saulaina. Izvēloties puķes kapu apstādījumiem, jāņem vērā tas, ka puķes, kas mīl spilgtu sauli, kapsētas pusēnā labi neaugs. Piemērotākā un viena no populārākajām izvēlēm ēnainām vietām ir dažādi ziemcietīgi augi, piemēram, paēnas akmeņlauzītes, laimiņi, ložņu cekuliņš, aslapu flokši, efejas, kapmirtes u.c.

Puķu stādījumus var veidot starp apbedījuma vietām vai tieši uz kapu kopiņas, tomēr jāņem vērā, ka pieņemts - puķes, ko stāda tieši uz kopiņas, nedrīkst būt augstākas par 20-25 centimetriem. Piemērotākas stādījumiem ir viengadīgās puķes ar gaišiem ziediem, savukārt tumšus ziedus stāda tikai kombinācijā ar gaišām puķēm vai gaišas krāsas akmens apmali.

Augstākas puķes (30-50 cm) stāda aiz kapu kopiņas - aiz uzrakstu plāksnītes vai pieminekļa pakājē. Tās var stādīt arī joslās kā apbedījumu vietu sadalītājas, šādiem apstādījumiem vairāk piemērotas ziemcietes, piemēram, hostas.

Uz vienu kapu kopiņu pieredzējuši speciālisti iesaka stādīt sešus, līdz astoņus augus, skaitu variējot atkarībā no augu izmēra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!