Foto: DELFI
Vai tev ir savs mīļākais augs – tāds, kurš apbur un aizrauj? Tāds, kuru gribas sastādīt sev pilnu pļavu, lai vasaras svelmē vari nolīst ziedu kupenā un klausīties lidoņu duņā? Pavisam noteikti varam apstiprināt – neesi tāds vienīgais. Lūk, seši stāsti par to, kā cilvēki, ziedu apburti, ļāvušies azartam kolekcionēt skaistules savos dārzos, priecējot arī citus.

Jelgavā, kādā privātmājas pagalmā, paslēpta īsta sārto un balto ziedu valstība – Ilmāra Zirņa un viņa sievas hortenziju dārzs, kur katru gadu tiek izmēģinātas arī jaunas, līdz šim Latvijā nebijušas šķirnes. Savukārt rudens karaliene, kura katru gadu rotā teju katru pirmklasnieku pušķi 1.septembrī, ir apbūrusi rūjienieti Modri, kura kolekcijā nu ir aptuveni 600 šķirņu. Noteikti vērts iepazīties ar Valentīnas Gailītes kallu dārzu Madonas novadā, par kuru brīnās vietējie. Taču nedauz citādu dārza dzīvi parāda mētru pavēlniece Guna – lai gan mētras parasti tiek asociētas kā garšaugs, tās arī varen skaisti zied un ir lielisks dekoratīvs (un smaržīgs!) augs terasei vai balkonam.

Lasi, iedvesmojies un nebaidies izveidot savu krietno dārzu, lēnām kolekcionējot savu mīļāko ziedu dažādās šķirnes!

Vairāk nekā 550 dažādu skaistuļu šķirņu vienā Rūjienas dārzā. Modris Paeglis un viņa gladiolas

Foto: DELFI


Pirms 40 gadiem, apkārtējo mudināts, rūjienietis Modris Paegle sāka veidot savu gladiolu kolekciju. Tobrīd ziedi bija lielā cieņā – vienu sīpoliņu izsolē varēja nosolīt pat par 120 rubļiem. Sabrūkot Padomju Savienībai, uz laiku izjuka arī Modra kolekcija, jo situācija lika meklēt darbu Rīgā. Taču no savām gladiolām uz ilgu laiku viņš nespēja atvadīties, un pamazām, sava prieka pēc, kolekcija no nulles atkal izaugusi līdz aptuveni 600 šķirnēm. "Saimniecība ir liela, bet, ja kāds man teiktu – iedod 50 vai 100 sīpolus, reti kurai šķirnei varu tos iedot," pastāsta kolekcionārs. Gladiolas tiek audzētas ierobežotā platībā. Par saimniecību Modris rūpējas kopā ar sievu Maiju, palīgus pieaicinot vien novākšanas laikā.

Lasīt vairāk

Dzīvē nauda nav galvenais, svarīgs ir process. Zirņi un viņu hortenzijas

Foto: Mārtiņš Purviņš, DELFI


"Ja dari to, kas patīk, darbs padodas. Mums ar sievu patīk to darīt, un te ir rezultāts," teic Ilmārs Zirnis, kura privātmājas pagalmā Jelgavā paslēpta īsta hortenziju karaļvalsts – te vienuviet atrodamas vairāk nekā 100 šķirņu hortenzijas, turklāt dažas no tām Latvijā ir pilnīgs jaunums. Zirņu hortenziju dārzā redzams viss – ap diviem metriem augsti hortenziju krūmi, kuri rotājas ziediem, kas atgādina zvaigznes, mazi un kompakti krūmiņi ar milzum lielām, baltām kupenām galos, hortenziju dzīvžogs un krūmi, kas balstās uz vienas "kājas" – tik cēli un stalti kā flamingo.

Lasīt vairāk

Apstākļu sakritība noveda pie lauka ar mētrām. Guna par uzdrīkstēšanos lēkt nezināmajā

Foto: Privātais arhīvs


"Biju vīram teikusi – ja man reiz uznāks vēlme kaut ko audzēt, tās varētu būt piparmētras," stāsta Guna, kura, kā pati smaidot saka, klausot iekšējai balsij un uzticoties apstākļu sakritībai, nu tikusi pie vesela lauka dažādu mētru. Mētras Gunu bija sajūsminājušas jau sen – tām ir tik daudz veidu, smaržu un garšu. Tik daudz pielietojumu – svaigas mētru lapas lieliski papildina dzērienus un piešķir nepieciešamās garšu nianses kulinārijas meistardarbos, bet žāvētā veidā kalpo par lielisku tēju ziemas saltajos vakaros. Tomēr ilgu laiku sapnis par savu mētru dārzu palika vien ideju līmenī.

Lasīt vairāk

Pārsteigums pat vietējiem. Kallu dārzs Madonas pievārtē

Foto: Viesturs Radovics, DELFI


"Madonā ir kallu dārzs?" mums izbrīnīti vaicāja vairāki vietējie, kad teicām, ka brauksim tieši tur. Jā, ir! Turklāt visnotaļ iespaidīgs – Madonas novada Sarkaņu pagasta "Raķuķu" saimniece Valentīna Gailīte audzē vairāk nekā 40 dažādu šķirņu kallas.

Lasīt vairāk

Puķu pavēlnieces. Ciemos pie Ievas un Brigitas Stalidzānēm, kurām ir 250 peoniju

Foto: DELFI


Ieva un Brigita Stalidzānes ir Salaspils puķu meitenes, daudzi viņas zina pēc puķu koppasūtījumiem. Māte un meita, kam puķes ir sirdslieta. Jūnijā viņu dārzā pasakaini krāšņi zied vairāk nekā 200 dažādu šķirņu peonijas, jūlijā ziedus raisa lilijas un citas puķes, bet rudenī un pavasarī viņu sētu pārpludina cilvēku pūļi, jo abas līdz pat vēlai naktij izsniedz augu pasūtījumus.

Lasīt vairāk

Septiņi tūkstoši dāliju. Ciemos pie kolekcionāra Aivara Baroniņa

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI


Daugmalē ir kolekcionāra Aivara Baroniņa dāliju pasaule – te pushektāra platībā viņš lolo septiņus tūkstošus augu. Teju katru dienu ziedu mīļotājs mēro ceļu no Rīgas uz Daugmali, lai darbotos dārzā. Jāsagriež ziedi Āgenskalna tirdziņam, jānofotografē katra šķirne, jānoņem vecie ziedi, jānovērtē to kvalitāte, nemaz nerunājot par kaitēkļu uzpasēšanu un darbiem pēc rudens karalieņu noziedēšanas. Mīlestība pret dālijām viņam jau ir teju 40 gadu garumā, un, kā pats atzīst, viņš par tām rūpēsies tik ilgi, cik pietiks spēka.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!