Foto: DELFI
Latvijā netrūkst skaistu un sakoptu īpašumu, kā arī iedvesmojošu audzētāju, un tādi ir arī Olaines pusē. Pērn portāls "Māja&Dārzs" paciemojās Olaines novadā, kur apskatījām skaistu daiļdārzu Medemciemā, kā arī saimniecību "Ķiploku pasaule", kur top dažādi gardumi no ķiplokiem.

Olaines novadā bijām ciemos pie Dzintras Freimanes-Ozoliņas. Viņa iekopusi daiļdārzu ne tikai sev, bet arī citiem, atstājot tur daļiņu no sevis. Dzintras dārzs, kā viņa pati mīļi dēvē, ir viņas džungļi. Viņas dārzs ir mazs – 720 kvadrātmetri, tāpēc tajā tiek izmantots katrs centimetrs un brīvais stūrītis.

Savukārt Antra un Aigars Zeiliņi Olaines novadā radījuši savu ķiploku pasauli – šeit tiek audzēti ziemas ķiploki, kuri pēc tam tiek pārstrādāti dažādos gardumos. Kas tik viņiem nav! Dažādas mērces, uzlējumi, pat sveces un saldumi no ķiplokiem! Viņi arī "Māja&Dārzs" lasītājiem atklāj ziemas ķiploku audzēšanas un uzglabāšanas gudrības.

Lasi, skaties un iedvesmojies!

Pašiem sava ķiploku pasaule. Ciemos pie Zeiliņu ģimenes Olaines novadā

Foto: DELFI

Antra un Aigars Zeiliņi ir saimnieki savā ķiploku pasaulē vārda vistiešākajā nozīmē – viņi Olaines novadā izlolojuši savu saimniecību "Ķiploku pasaule", kurā ne tikai bioloģiski audzē ziemas ķiplokus, bet arī rada fantastiskus produktus no veselīgajiem ķiplokiem, piemēram, ķiploku ledenes, tēju, dažādas mērces un ne tikai. Viņi rīko degustācijas un labprāt izvadā arī pa saviem ziemas ķiploku laukiem, iepazīstinot arī citus ar savu kaislību. Iepazīstieties – ziemas ķiploku entuziasti no Olaines novada, kuru dzīslās, kā paši smej, rit asinis ar ķiploku piešprici.

Kā atzīst Antra, viņai nav interesanti audzēt ķiplokus vairumā, tādēļ visvairāk uzmanības tiek atvēlēts ķiploka radošai pasniegšanai. Ķiplokus viņi audzē tik daudz, lai paši ģimenē var tikt galā ar plantācijām, to kopšanu un arī ķiploku novākšanu, jo viss šeit ir roku darbs. Katrs ķiploks tiek rūpīgi apčubināts, nemaz nerunājot par to, ka visi produkti no ķiplokiem tiek gatavoti un iesaiņoti uz vietas.

Lasīt vairāk

'Te ir mani džungļi'. Dzintras dārza pasaule Medemciemā

Foto: DELFI

Olaines novada Medemciemā ir Dzintras Freimanes-Ozoliņas izlolotā dārza pasaule, kuru pašai saimniecei labpatīk mīļi dēvēt par saviem džungļiem. Šeit ielikta viņas sirds un dvēsele.

Aizraušanās ar dārzu Dzintru saistījusi jau kopš jaunības, gadiem ejot, kaislība tikai augusi plašumā. "Es necerēti tapu par dārznieci. Kad gāju mācīties, nedomāju kļūt par dārznieci. Gāju mācīties sev. Gribēju uzzināt kaut ko vairāk, lai gan, godīgi sakot, domāju, ka zinu visu. Kad aizgāju, sapratu, ka es nezinu ne tuvu. Tas bija tāds diletanta maksimālisms – es tagad zinu," atzīst Dzintra, kura par dārznieci nostrādājusi 10 gadus.

Dzintra ik pa laikam uzsver, ka viņas dārzs ir mazs, tāpēc tajā tiek izmantots katrs centimetrs un brīvais stūrītis. Šeit ir tik daudz augu, ka tos saskaitīt būtu neiespējamā misija – skujeņi, hostas, mežvīteņi, spirejas, lilijas, rozes, heihēras, graudzāles un ne tikai. Saimniecei ir īpaša dārzkopja grāmatiņa, kurā viņa sāk uzskaitīt dārzā esošos augus, piemēram, 14 dažādu šķirņu peonijas, 30 mežvīteņi, 46 hostas, 16 dienziedes, 21 floksis. "Nav nemaz tik maz uz šo teritoriju," smaidot saka dārza saimniece. "Man jau vienreiz Edgars Neilands (SIA "Labie koki" vadītājs – aut.) teica, ka man šeit ir tāds mazs botāniskais dārzs."

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!