Foto: Shutterstock

Austrijas galvaspilsēta Vīne lielākoties asociējas ar slaveniem komponistiem, kuri atstājuši aiz sevis ievērojamu muzikālo bagātību, bet šoreiz nedaudz atkāpsimies no ierastā – aplūkosim krāšņo Hofburgas pils parku-dārzu Volksgarten, kurš vasarās pārvēršas ziedošu rožu kupenās.

Šis parks atrodas blakus Varoņu skvēram (Heldenplatz), un to var aplūkot bezmaksas. Turklāt šis dārzs ir viena no iecienītākajām un vecākajām atpūtas vietām Vīnē, kur var ne tikai baudīt nesteidzīgu atpūtu uz soliņiem, bet arī košumu un aromātu, ko sniedz dažādi augi – tajā skaitā vismaz 3000 tūkstoši rožukrūmi un 200 dažādas rožu šķirnes.

Rozes parkā ir dažāda augstuma – sākot no augstumbra rozēm līdz pat tādām, kas atgādina iespaidīgas ziedu kupenas vai pat "ziedu geizerus". Katrs dārzā var atrast un izvēlēties savu mīļāko rozi.

Foto: Shutterstock
Parka vēsturi dažādi interpretē portāli, proti, kamēr vieni norāda, ka dārzu 1821. gadā izveidoja arhitekts Ludvigs Remijs un dārznieks Franzs Antoine, citi norāda, ka tas noticis laika posmā no 1818. gada līdz 1823. gadam.

Sākotnēji tas bija paredzēts kā privāts dārzs aristokrātiem, bet tiesa lēma par labu pilsētas iedzīvotājiem, kā rezultātā dārzs tika pasludināts par publiski pieejamu. Jau kopš 1823. gada to var baudīt ne tikai pilsētas iedzīvotāji, bet arī viesi.

Foto: Shutterstock
Dārzam ir arī franču dārza stila iezīmes, kas manāmas apstādījumos, puķu dobēs, kā arī taciņu izveidē.

Tāpat dārzu papildina arī strūklakas, piemiņas vieta-memoriāls Austrijas ķeizarienei Elizabetei Amālijai Eiženijai jeb Sisijai (skatīt attēlā zemāk), piemineklis slavenajam austriešu rakstniekam Francim Grillparceram, kā arī bronzas piemineklis "Jaunais atlēts". Savukārt Grieķijas arhitektūras pārzinātāji varēs novērtēt dārzā redzamo tempļa reprodukciju.

Foto: Shutterstock
Lielākā rosība dārzā kūsā tieši brīvdienās, jo tad tajā ir ļoti daudz apmeklētāju. Lai gan soliņu dārzā ir tik, cik ir, parka apmeklētāji dārza burvību izbauda arī zālienā, piemēram, lasot grāmatu, bet mazākos parka apmeklētājus aizrauj baložu bari.

Savukārt ziemas aukstajos mēnešos dārzs ietērpjas ziemas rotā – augi tiek rūpīgi sasegti, lai gaidītu nākamo sezonu, kad ar savu krāšņumu varētu priecēt apmeklētājus.

Foto: Shutterstock
Attēlā zemāk var aplūkot, kā dārzs izskatās rudenī, kad košas ir ne tikai puķudobes, bet arī koku lapas.
Foto: Shutterstock

Raksta tapšanā izmantota informācija no portāla "Wien.info", "Bmnt.gv.at", "Gardenvisit.com", kā arī "City-walks.info" un "Standard.co.uk"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!