Foto: F64
Ik gadu pavasarī Rīgas parkos sākas īsta rosība, jo puķu dobes tiek papildinātas ar jauniem un krāšņiem augiem, bet esošie koki iegūst jaunu "galvas" rotu. Šogad Rīgā sakurām piepulcējušies 15 jauni stādi, bet Kronvalda parks 24. aprīlī kļuvis par trīs Krimas liepas stādiem bagātāks.

Krimas liepu dižstādus SIA "Rīgas meži" darbinieki Kronvalda parkā stādījuši ar Ukrainas vēstniecības un Latvijas dendrologu biedrības atbalstu. Tās iestādītas blakus ukraiņu dzejnieka, rakstnieka, publicista Tarasa Ševčenko (1814-1861) piemineklim.

Kā "Tavs Dārzs" atgādina SIA "Rīgas meži" valdes loceklis Edgars Vaikulis, Latvijas dendrologu biedrība savā kopsapulcē par 2019. gada koku noteikusi Krimas liepu "Tilia x euchlora K. Koch".

Viņš norāda, ka Krimas liepa Latvijā ir svešzemju koku suga – parastās un Kaukāza liepas starpsugu hibrīds. Krimas liepas izcelsmes areāls ir Austrumukrainas teritorija, Krima. Kā stāsta Vaikulis, koks sasniedz 25 metru augstumu un veido aptuveni astoņu līdz 10 metru platu, pārkarenu, cilindriskas formas zaru vainagu. Tam ir arī īpaša pazīme, kas to izceļ uz apkārtējo koku fona, proti, vidēji lielas un spīdīgas lapas. Savukārt rudenī koka lapojums krāsojas gaiši dzeltenos toņos, saglabājot raksturīgo lapu spīdumu. Krimas liepas lapas plātne pie pamata ir izteikti asimetriska, savukārt lapas mala ir ar akotainiem, gaišiem zobiņiem.

Kā atzīmē Vaikulis, Krimas liepa zied jūlija beigās un augusta sākumā, pēc parastās liepas, un tās ziedi ir salīdzinoši lieli, ar intensīvu smaržu. Koki veido stabilus stumbrus ar simetrisku zarojumu, tie ir piemēroti pilsētu augšanas apstākļiem, jo nav izvēlīgi grunts prasību ziņā. Tāpat koki ir sausumizturīgi, piemēroti formēšanai un cirpšanai, kā arī tiem ir maz kaitēkļu un slimību.

Šie koki vairos Rīgas parku dendroloģisko daudzveidību un vērtību, uzskata Rīgas dārzu, parku, skvēru un aleju apsaimniekotājs "Rīgas meži".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!