Foto: Publicitātes foto

Arī Preiļu novadā šovasar tika aktīvi meklēti skaistākie īpašumi, taču konkursa "Sakoptākais īpašums Preiļu novadā" pamatā neesot daiļdārzu sacensība, portālu "Tavs Dārzs" informēja novada domes pārstāve Vita Biezaite. Uzsvars tiekot likts uz īpašuma sakoptību un galveno mērķi – pamanīt un cildināt novada čaklos cilvēkus.

Kā portālam "Tavs Dārzs" atklāja Biezaite, konkurss norisinājās jau astoto gadu. Žūrija augusta pirmajās dienās apsekoja konkursam pieteiktos īpašumus, kuri pēc nolikumā noteiktajiem kritērijiem tika vērtēti vairākās kategorijās un nu jau ir saņēmuši godam pelnītās balvas.

Grupā "Ģimenes mājas pilsētu un ciemu teritorijā" visu vietu ieguvēji saņēma diplomu un naudas balvu. Trešo vietu ieguva īpašums Mehanizatoru iela 2, Prīkuļos, Saunas pagastā, tā saimnieki – Zinoviku ģimene. Biezaite teic, ka šo īpašumu kopj un tajā darbojas māsa un brālis – jauni cilvēki, kuriem rūp sakopta vide. Puķu stādījumi ir papildināti ar interesantiem dārza dekoriem, kā arī pašu gatavotu māju nosaukuma norādi un skaistiem puķu statīviem.

Otrā vieta grupā tika piešķirta īpašumam "Bērzmalīte" Preiļu pagasta Jaunsaimniekos, kurā saimnieko Noviku ģimene. "Jauns, perspektīvs un interesants īpašums, kurā ir kopts zālājs, puķu dobes, ļoti skaista un mājīga lapene, dažādi interesanti dārza dekori. Saimniecei patīk izmantot arī dekorus, kas ir saistīti ar saimnieka profesiju, kurš ir jūrnieks," stāsta Biezaite.

Pirmā vieta šajā grupā tika piešķirta īpašumam Torņa ielā 6, Aizkalnes pagastā, kurā saimnieko Pēteris Rožinskis ar ģimeni. Kā norāda Biezaite, šis ir ļoti mājīgs un apdzīvots īpašums, kurā labi raisās pārdomas. Saimnieki iekopuši krāšņas košumdobes, sava vieta atradusies arī nelielam sakņu dārzam.

Grupā "Viensētas pagastu teritorijās" pateicību par piedalīšanos konkursā un dāvanu karti saņēma īpašums "Dēļupe", Saunas pagastā, kurā saimnieko Anita un Andris Vjakses. Šis īpašums tiek raksturots kā jauns un perspektīvs, kā arī plašs, sakopts un dabisks.

Foto: Publicitātes foto

Komisija lēma, ka šajā kategorijā ir piešķiramas divas trešās vietas:

  • īpašumam "Jaunciems" Preiļu pagastā, īpašnieki – Casno ģimene. "Skaists, plašs īpašums, kura labiekārtošanā darbojas visa ģimene. Gadu gaitā veidoti puķu stādījumi, apstādījumi, bērzu birzs. Interesants dažādu akmeņu pielietojums," vēstī Biezaite
  • īpašumam "Sirmīši" Saunas pagastā, īpašniece Zinaida Ūzuliņa. "Sens, kopts īpašums, uz kuru ved skaista lapegļu aleja. Īpašumā saimnieko cienījama vecuma kundze, kurai tas sagādā patiesu prieku. Pie šķūnīša pelēkās sienas krāsu bagātību izrāda kāršrozes, bet vistu nojumīti no vanagiem un karstās saules sargā balti ziedoša mežvīteņa kupena. Lauku cilvēka praktiskuma un skaistuma izjūtas apvienojums," tā Biezaite.


Otrā vieta grupā tika piešķirta Linkeviču ģimenes īpašumam "Linsētas", Pelēču pagastā. Tiek vēstīts, ka šis ir plašs senču īpašums, ko apsaimnieko čakli ļaudis. Brīnišķīga ainava ar pakalniem, lieliem koptiem dīķiem, priežu stādījumiem, paša saimnieka iekārtotu akmeņu dārzu un saimnieces izlolotas krāšņas puķu dobes ar rozēm, hortenziju baltajām kupenām, rododendriem un mežvīteņu zilajiem zvaniem.

Pirmā vieta grupā tika piešķirta īpašumam "Bērziņi" Saunas pagastā, kur saimnieko Elita un Valdis Kresses. "Arī šis ir senču īpašums, kas līdz saviem saimniekiem ir nācis garu līkloču ceļu, varbūt tāpēc mīlestības klātbūtne ir jaušama katrā vietā," stāsta Biezaite. "Izcils paraugs, kā savienot seno un mūsdienīgo, nepazaudējot vēsturiskās lauku sētas burvību. Dārzu rotā īstenas lauku daiļdārza iemītnieces – flokši, hortenzijas, rozes, anemones. Nevaru nepieminēt arī šī gada brīnumu – kazeņu ogām pārbagātos stādījumus." Visi šīs grupas vietu ieguvēji saņēma diplomu un naudas balvas.

Grupā "Valsts un pašvaldību iestādes" pateicību par piedalīšanos un naudas balvu saņēma Salas pamatskolas kolektīvs un tā direktore Anita Vjakse. "Skolas teritorija ir ļoti plaša, te ir gan zālāji, bērnu rotaļu, sporta laukumi, ābeļdārzs, ogu krūmi. Pagājušā gadā skolas apkārtne piedzīvoja ievērojamas pārvērtības, jo tika būtiski mainīti apstādījumi skolas apkārtnē. Bija dažādi viedokļi, bet šogad, raugoties un krāšņi sakuplojošajām puķu dobēm, ir prieks!" teic Biezaite.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!