Foto: Publicitātes foto
55 kilogramus smagais skrundenieces Dainas Badovskas lolojums radījis jaunu rekordu un kļuvis par šīgada lielāko Latvijas ķirbi, par 21 kg pārspējot iepriekšējo čempionu.

Aizvien brangāki

Badovskas lolojums svēra 155 kilogramus, par 21 kilogramu pārspējot pagājušā gada rekordistu. Godpilno otro vietu ieguva Krāslavas novadā izaugusī oga ar 142 kilogramiem. Arī trešo milzeni uz čempionātu bija nogādājuši krāslavieši, tas svēra 121 kg. Čempionātu jau sesto reizi rīko veikalu tīkls Maxima. Kā stāsta sabiedrisko attiecību speciālists Ivars Andiņš, ik gadu ķirbji kļūstot arvien lielāki. Šogad bija pieteikti 45 dalībnieki: no Skrundas, Liepājas, Talsiem, Saldus, Alūksnes, Carnikavas, Krāslavas un citiem novadiem.


Turklāt vairāki dārzkopji čempionātā bija pieteikuši pat divas iespaidīgā apjoma oranžīgās ogas, kas iekļuva čempionāta finālā. "Pēc ķirbju apmēriem jāsecina, ka mūsu ķirbjaudzētāji ir atklājuši pareizo milzu dārza ogu audzēšanas tehniku, jo ikviena pretendenta apkārtmērs bija lielāks par diviem metriem," teic I.Andiņš.

Domāja, ka nekas nebūs

D.Badovska gan iebilst, ka uz čempionu vēl vasaras sākumā nebija likusi nekādas cerības. Pēc profesijas skrundeniece ir pavāre, bet tagad īsteno savus sirds vaļaspriekus dārzkopībā, audzējot gan uzturā izmantojamus, gan dekoratīvus dārzeņus, puķes, ogas. Viņas dārzā pie Skrundas robežas šogad auga visdažādāko nokrāsu un izmēru ķirbji. "Labākos sastādīju netālu no upītes, kur labāka augsne," stāsta dārzkope.

"Vairāki stādi nīkuļoja, domāju, ka nekas prātīgs nebūs, tāpēc pārnesu uz lauka otru malu. Starp tiem bija arī tas, no kura izauga šis milzenis. Turklāt visu vasaru tas brieda acīm redzami, lai arī stublājs bija sašķelts." Skrundeniece izaudzējusi vēl vairākas milzu ogas, otrs viņas lolojums apkārtmērā pārāk neatpaliek no čempiona, taču iegarenās formas dēļ svars nav konkurētspējīgs.

Tituls azartu nemazina

Sacensībās par lielāko ķirbi Badovska piedalās atkārtoti, iepriekšējais pretendents bijis gandrīz uz pusi mazāks. Dārzkope atzīst, ka viņas mērķis bijis iegūt pirmo vietu. "Kad aizbraucu uz zooloģisko dārzu un ieraudzīju citus pretendentus, sirds notrīcēja. Viens ķirbis bija apklāts, sabijos, ka tas būs uzvarētājs. Tomēr vizuālais izskats izrādījās maldinošs."

Badovska pārliecināta: tagad, kad beidzot ir plūkti lauri, ķirbju audzēšanas azarts tomēr neesot rimis, ar jaunu sparu nākamajā pavasarī viņa turpinās sacensties ar citiem milzu ogu audzētājiem. Dārza produkciju skrundeniece lielākoties realizē tirgū Liepājā.

Kad ķirbjiem vairs nav noieta, pārpalikumi tiek atdoti Kalvenes zooloģiskajam dārzam. Savukārt ar čempionāta ķirbjiem kādu brīdi varēs mieloties Kadjakas un degunlāči Rīgas zooloģiskajā dārzā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!