Foto: Publicitātes foto

Liepājas Rožu laukumu šoruden un nākamā gada pavasarī sagaida ievērojamas pārvērtības – laukuma centrālajā dobē tiks atjaunots rožu stādījums, kas nav atjaunots vairāk nekā 10 gadus, tiks daļēji nomainīts arī ārējo rožu dobju stādījums, kā arī sakopti skābaržu vainagi, atsaucoties uz laikrakstu "Kurzemes Vārds", trešdien vēsta portāls "Liepājniekiem.lv".

Kā atgādina "Kurzemes Vārds", Rožu laukuma centrālajā dobē rozes ilgstoši slimo. Medijs jau vasarā ziņoja, ka slaveno pilsētas simbolu – Liepājas Rožu laukumu – piemeklēja nedienas, jo rozes cieta no miltrasas un rūsas, tās vairs nebija vizuāli pievilcīgas, daļai rožu bija palikuši pliki, īsi apgriezti kātiņi.

Jau šoruden un nākamā gada pavasarī pilsētas simbols piedzīvos pārvērtības, un pirmie darbi jau tagad. Kā ziņo "Kurzemes Vārds", šoruden paredzēts no Rožu laukuma centrālās dobes izrakt visus vecos rožu stādus. Pēc tam dobes tiks noklāta ar skujām, lai uz tās varētu novietot Ziemassvētku rotājumus. Savukārt pavasarī centrālajā dobē stādīs jaunas rozes. Kā informē laikraksts, ziedu klāju veidos kā nelielu pauguru, kura centrā ir sarkanu rožu pakalniņš, savukārt ārējo rožu dobju stādījums tiks daļēji nomainīts, to veidos raibu. Lai nodrošinātu pēc iespējas profesionālāku kopšanu rožu dobēm, paredzēts šim darbam rīkot atsevišķu iepirkumu, "jo tā tomēr ir specifiska kopšana", tā laikrakstam teica Liepājas Komunālās pārvaldes un Būvvaldes sabiedrisko attiecību speciālists Aigars Štāls.

Pārmaiņas piedzīvos ne tikai rožu stādījumi, bet arī apkārtējie koki – skabārži un kļavas. Kā vēsta laikraksts, lai centra rožu dobei samazinātu noēnojumu, tiem tiks formēti vainagi. Liepājas Komunālā pārvalde, kā portālam "Māja&Dārzs" norādīja Štāls, lūgs arborista atzinumu un ieteikumus labākiem risinājumiem.

Štāls precizēja, ka 8. novembrī no Rožu laukuma apaļās dobes uzņēmuma "Tranzīts-L" darbinieki sāka izrakt augsni un vecos rožu stādus, kas te ziedējuši jau 15 gadus. Dobē dārznieces iepildīs bagātinātu trūdzemi, tad to nosegs ar skujām, virs kurām gaidāmajā gadumijā iedegsies adventes vainags. Jaunie rožu dēsti centrālajā dobē tiks stādīti nākamajā pavasarī. Dārzniece piemērotākās rožu šķirnes izvēlēties pēc noteiktas sistēmas – pēc krāsas, augstuma, izturības pret slimībām, ziedēšanas ilguma, ziedu daudzuma un citām īpašībām.

Nākamajā pavasarī centrālajā rožu dobē ir plānots nomainīt visus stādus, paredzot tikai sarkano toņu rozes.

Dobē tiks veidots kupolveida ziedaugu klājums – centrālā daļā iestādīs aptuveni 1,50 m augstas krūmrozes, pa perimetru – aptuveni 0,70 m augstas floribundrozes, gar ārējo malu – aptuveni 0,40m augstas poliantrozes.

Štāls informēja, ka paredzēts atjaunot arī rožu dobi laukuma austrumu nogāzē – dārznieces nākamajā pavasarī daļēji nomainīs stādus, te ieaudzējot sarkanas klājeniskās rozes. Savukārt citās rožu dobēs laukuma ārmalās esošos stādus daļēji nomainīs vai papildinās ar izteikti raibu/dažādu krāsu un toņu rožu stādījumiem.

Viņš arī solīja, ka turpmāk rožu stādu nomaiņa Rožu laukumā tiks plānota ne retāk kā pēc 7-10 gadiem.

Foto: Publicitātes foto/ Edgars Pohevičs
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!