Pirmā gurķu raža ienākusies Madonas novada Barkavā, kur savulaik, vēl padomju laikā celtajā siltumnīcu kompleksā, saimnieko Silvijas Grudules komanda.

Gurķu audzēšanas saimniece ''RE TV'' stāsta, ka savulaik bijis plānots audzēt zemenes, bet apjaušot, ka jomā trūkst zināšanu, vietējo mudināti, uzsākuši gurķu un tomātu audzēšanu. Nu pieredzes bagāža gurķu un tomātu audzēšanā esot pietiekama un saimniecībā pēc padoma vēršas arī dažādi audzētāji no ārvalstīm. Taču pieredzējušu speciālistu šajā jomā joprojām trūkst un Latvijā esot pat deficīts pēc dārzkopības speciālistiem un konsultantiem.

Kopumā apkurināmajās siltumnīcās gurķi aizņem piecus tūkstošus kvadrātmetru. Lauka gurķi ražu sniedz aptuveni trīs mēnešus, tāpēc jūlijā siltumnīcās savu vietu izcīna izaudzēto tomātu stādi, kas dod visai lielu ražu vēl rudenī. Ne vien ar gurķu šķirnēm saimniece eksperimentē, arī tomātu dažādība tiek izbaudīta, audzējot arī rozā, tumšus un dzeltenus tomātus.

Kā stāsta saimniece, pirmā gurķu raža novākta no stādiem, kas iestādīti šī gada 14. martā. Apkurināmajās un speciāli aprīkotajās siltumnīcās, kur radīti stādiem labvēlīgi apstākļi, parasti jau pēc mēneša var plūkt pirmos kraukšķīgos gurķus. Šogad saimniece iestādījusi jaunu lauku gurķu šķirni 'Kybria', kas esot īpaši ražīga, un tai par godu šobrīd saimniecībā notiek dažādi eksperimenti, lai izlolotu pēc iespējas bagātīgāku ražu. Interesanti, ka vislielākais pieprasījums ir tieši lauku gurķiem, taču arī īso, gludo gurķu šķirne 'Katrīne' ir pieprasīta visos laikos, kas, pēc saimnieces domām, ir šķirne ar aromātiskāku ražu.

Gurķu audzētāja skaidro, ka ceļš līdz rentablam dārznieku biznesam nav bijis rozēm kaisīts. Mūsdienās ļoti palīdzējušas tehnoloģiskās iespējas, jo sen vairs nav tie laiki, kad vēl jādomā par nezāļu likvidēšanu un laistīšanu ar kanniņu. Viss notiek automātiski. Stādi aug kokosa substrātā, datora programmā ievadītie dati novada katram stādam nepieciešamās barības vielas, ūdeni, lai augs pilnvērtīgi attīstītos. Mūsdienās cilvēkiem palikuši vien divi darbi ikdienā – pietīt gurķi un novākt ražu, un par šiem darbiem saimniecībā ikdienā rūpējas seši strādnieki, savukārt par siltumu rūpējas četri kurinātāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!