Foto: Nacionālais Botāniskais dārzs

Nacionālā Botāniskā dārza Oranžērijas zālē noticis īpašs notikums – uzziedējusi singonija 'Singonium angustatum', kuru mēdz dēvēt arī par piecpirkstu singoniju, jo tās lapa sadalīta piecās daļās.

Šī Dienvidamerikas tropu liāna ir radiniece kallām un mūsu necilajiem purva ziediem – cūkaušiem, norāda Nacionālā Botāniskā dārza speciālisti. Ziedi tai ir līdzīgi: iedzeltenu ziedu vālīti apņem seglapa, kas iekšpusē balta, no ārpuses gaiši zaļa.

Singonijas ziedi nav pārmēru krāšņi, tomēr ziedēšana ir ļoti īpašs notikums. Botāniskajā dārzā tas notiek pirmo reizi, un pat literatūrā par telpaugiem ziedēšana tiek minēta kā liels retums.

Foto: Nacionālais Botāniskais dārzs

Singonijas ir diezgan populāri skaisto lapu telpaugi, ir izveidotas kātlapu singonijas šķirnes ar baltiem un sārtiem dzīslojuma rakstiem uz bultveida lapām.

Tās ir ātraudzīgas un ne īpaši prasīgas – lai tik būtu silts un mitrs. Botāniskajā dārzā Salaspilī piecpirkstu singonija labi jūtas blakus Tropu zāles mazajām ūdenskritumam un pilnībā izrāda savu liānas dabu – lien, kur pašai tīk, turoties ar gaisa saknēm un lapu kātiem. Un, lūk, arī uzziedējusi!

8. un 9. decembrī tehnisku iemeslu dēļ Nacionālā Botāniskā dārza oranžērija apmeklētājiem būs slēgta. Sākot ar sestdienu, oranžērijas darba laiks būs kā ierasts. Vairāk par darba laiku un cenām uzzināsi, klikšķinot šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!