Pazīstamajam tulpju un narcišu selekcionāram Vitautam Skujam šogad rit deviņdesmitais mūža gads.

Parasti pie sirmā selekcionāra brauc priecāties par viņa fantastiskajām tulpēm. Šopavasar žurnāls "Praktiskais Latvietis" turp devās narcišu ziedēšanas laikā un izrādījās, ka viņa dārzā zied arī sabiedrībā pazīstamu dāmu vārdā nosaukti, brīnumskaisti ziedi.

Vaicāts, kā top jaunas šķirnes, selekcionārs smej, ka, audzējot mazos sējenīšus, selekcionārs tiem ir kā gādīgs tēvs. Tiklīdz tie uzzied, viņam jākļūst arī par nežēlīgu bendi, jo atlasa tikai labākos hibrīdus, pārējos sadedzina. Ja ļautos žēlumam un izdāļātu tos draugiem un paziņām, vēlāk rastos sajukums – pa dārziem klejotu jaunajām šķirnēm ļoti līdzīgi augi, un audzētāji strīdētos, kurā dārzā ir tā pareizā.

Nezinātāja acīm raugoties, šķiet, ka narcisēm ir četri krāsu pamattoņi – balts vai dzeltens apziednis, bet vainadziņš zieda centrā mēdz būt arī rozā, oranžs vai spilgti oranžsarkans. Taču selekcionāriem viss ir daudz sarežģītāk.

Aprakstot jaunu šķirni, precīzi pēc kataloga jānorāda krāsu tonis. Krāsu katalogā ir 178 krāsas, katrai no tām – četras intensitātes pakāpes. To lieto līdzīgi kā krāsu skalu būvmateriālu veikalos, lai sajauktu krāsas vajadzīgajā tonī. Arī narcišu selekcionārs ņem krāsu skalu un liek to pie zieda, līdz atrod atbilstošo toņa numuru katalogā.

Jaunai šķirnei, protams, jādod vārds. Sievietei piemīt spēks un daile, tāpēc arī puķu šķirnēm visbiežāk dod sieviešu vārdus.

Visgreznākās, protams, ir narcises pildītiem ziediem. Piemēram, "Aina Ulmane" (attēlā) – liels, balts pildīts zieds ar rozā vidiņu. Tai līdzīgas ir "Indra Ārgale" (šķirne veltīta bijušā Rīgas mēra Andra Ārgaļa kundzei) un "Agrita" (tā nosaukta par godu kardioloģei, kuru Skujas kungs pazīst kopš bērnības). Pildīta, ar krēmkrāsas vidiņu, ir "Inguna" (tā iemantojusi selekcionāra kaimiņienes acu ārstes vārdu).

Praktiski padomi

Lai narcises ilgāk saglabātos vāzē, uz litru ūdens pieliek pustableti aspirīna. Šī recepte der arī citiem grieztajiem ziediem.

Narcises izdala kodīgu sulu, tādēļ tās nevar likt vāzē kopā ar tulpēm vai citiem ziediem – tie novītīs.

Jaunākajā žurnāla "Praktiskais Latvietis" numurā uzzināsi arī par šūpuļkrēslu izgatavošanas noslēpumiem, noskaidrosi, vai tiešām izdevīgi pirkt puķu un krūmu stādus pēc katalogiem, kā apkarot viltīgo ķiršu mušu un paviesosies rūķu armijas ieņemtajā atpūtas kompleksā "Meža salās". Visu narcišu audzēšanai veltīto rakstu iespējams izlasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!