Foto: Publicitātes foto

Jau septīto gadu noslēdzies par tradīciju kļuvušais "Skaistākās lauku saimniecības" konkurss, kurā galveno nomināciju – "Skaistākā lauku saimniecība 2017" – saņēma Grasbergu ģimene no Zilūžu saimniecības Kocēnu novadā. Svinīgā pieņemšanā pie Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa un Ivetas Vējones kundzes balvas un atzinības šogad saņēmušas kopumā 10 saimniecības no Jelgavas, Kocēnu, Kuldīgas, Ķekavas, Naukšēnu, Rucavas, Skrīveru, Smiltenes un Vecpiebalgas novadiem.

"Cik prasmīgi mēs spēsim izmantot Latvijas lauku dotās iespējas, tik veiksmīgi attīstīsies Latvija. Prieks par saimniekiem, kuri sakārto ne tikai savas lauku sētas, bet ar savu pienesumu rūpējas arī par visu valsti. Īpaši gribu pateikties tām saimniecībām, kurās redzam dzīvojam un strādājam dažādas paaudzes. Tā mēs ieaudzinām savos bērnos mīlestību uz darbu, mīlestību uz Latviju," stāsta konkursa "Skaistākā lauku saimniecība" patrons Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Kocēnu novadā pie Zilūža ezera saimnieko Grasbergu ģimene, kuri nodarbojas ar piensaimniecību. Zilūžu saimniecībā darbojas divas paaudzes. Grasbergu dēli Jānis, Valts un Andris juniors nav aizbēguši nedz uz pilsētu, nedz ārzemēm, bet strādā Zilūžos. Jānis ir stratēģis un vadītājs. Lūk, ko viņš stāsta par savu saimniecību.

Valts ir atbildīgs par tirdzniecību, bet Andris ir vetārsts. Grasbergi dod darbu 32 cilvēkiem, fermā, gatavo dabiskus piena produktus: biezpienu, krējumu, kefīru, jogurtu, sviestu un saldējumu. Grasbergu ģimene balvā saņēma goda plāksni, kas apliecina "Skaistākās lauku saimniecības 2017" statusu un apmaksātu braucienu divām personām uz Berlīnes "Zaļo nedēļu" – pasaules lielāko starptautisko pārtikas, lauksaimniecības un dārzkopības izstādi 2018. gada 19.–28. janvārī.

Foto: Publicitātes foto

Skaistākos Kocēnu novada dārzus vari apskatīt šeit.

"Food Union" speciālās balvas "Ilgtspējīgākā saimniecība 2017" ieguvēji ir Lipartu ģimene no ''Laipniekiem'' Rucavas novadā. Ieskatu šajā saimniecībā lūko attēlos zemāk.

Žurnāla "Ievas Māja" speciālās balvas "Straumēnu gara mantinieki 2017" ieguvēji - Marģera un Silvas Funka no saimniecības ''Kaņepvērpji'' Kuldīgas novadā (skatīt galeriju zemāk).

Konkursa finālā iekļuva arī Aivara un Ilonas Radziņu saimniecība "Upmaļi"" Vecpiebalgas novadā, "Ķoņu dzirnavas", kurās saimnieko Ilgonis un Mirdza Čākuri, Naukšēnu novadā, Ivara un Līvijas Ādamsonu saimniecība "Rožkalni" Smiltenes novadā, Andra un Sandras Lipartu saimniecība "Žvaģini" Rucavas novadā, Jāņa Rancāna saimniecība "Madaras" Skrīveru novadā, Mālnieku ģimenes aprūpētā Blūdžu saimniecība Jelgavas novadā un Raimonda un Līgas Brodužu saimniecība "Mežauļi" Ķekavas novadā.

Konkursu jau septīto gadu organizē piena pārstrādes uzņēmums Latvijā "Food Union" un žurnāls "Ievas Māja". Konkursa laureātus un finālistus svinīgā ceremonijā sveica tā patrons Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Konkursā varēja piedalīties ikviens Latvijas zemnieku saimniecības īpašnieks, pārvaldnieks vai cita pilnvarota persona, kura veic lauksaimniecisko darbību un kura ir izveidojusi skaistu un sakoptu lauku sētu. Konkursā tika vērtēts gan saimniecības tēls, sākot no ceļa rādītāja un izpļauta grāvja līdz pagalmā lepni paceltam karogam, gan tas, kā saimniekošana sadzīvo ar koptu dārzu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!