Foto: Privātais arhīvs
"Mums dārzs ir baudai," teic Lāsma Nicholls, kura jau divas vasaras dzīvo savās tagadējās mājās Amerikā, Montānas štatā. Īpašu vietu viņas dzīvē ieņem dārzs, kas iekārtots pagalmā, kur aug ne tikai puķes un pastaigājas pāvi, bet arī tiek patīkami pavadīts brīvais laiks.

Kā sarunā ar "Tavs Dārzs" atklāj Lāsma, dārzs neesot nedz perfekts, nedz arī pareizs, taču to nemaz nav plānots tādu padarīt. Viņa stāsta, ka dzīvo rančo ar 20 hektāriem zemes, kas netiek apstrādāta, taču zāle tiekot pļauta, lai skats būtu skaistāks. "Dārzā atrodama gan kāda nezāle, gan "nepareizi" sastādītas puķes, taču tas viss piederas pie lietas – nekas nav perfekts!" Dārza saimniece teic, ka dārzā apgrozoties arī astoņi pāvi, trīs suņi un kaķis, un visiem kā vienam patīkot dzīvoties pa zaļo pagalmu.

Lāsma turpina stāstot, ka šajā zemeslodes punktā esot dziļas un aukstas ziemas, bet vasaras – karstas un sausas. "Tas nozīmē, ka vasarā dārzs un zālājs jālaista katru dienu, bet citādi lielas pūles tas neprasa. Viss aug griezdamies, zied un zaļo no agra pavasara līdz pat pirmajam sniegam," stāsta Lāsma.

Viņa teic, ka nekad iepriekš viņai nebija bijis savs puķu dārzs, tāpēc arī pieredzi varēja pielīdzināt nullei. Saimniece nenoliedz, ka dārza darbos esot daudz kļūdu – viņi no tām mācoties, taču par tām arī ārkārtīgi nepārdzīvojot. "Kā jau minēju, mūsu mērķis nav ideāls dārzs, kurā daudzas stundas pavadītas rakņājoties un ravējot."

"Esmu šeit gadu un četrus mēnešus, tātad – divas vasaras," saka Lāsma. "Mans vīrs jau bija šo un to sastādījis. Augi ir viens no viņa vaļaspriekiem. Līdzko atbraucu, devāmies uz dārzniecību pēc puķēm." Viņa atklāj, ka dārzā esot ļoti daudz tulpju, krokusu, narcišu, petūniju, ir arī samtenes, lilijas, mazās neļķītes, lobēlijas un vēl, un vēl. "Principā tas pats, kas aug skaistajos Latvijas dārzos. Manas šī gada lutekles ir divas aprikozes. Ļoti ceru, ka labi augs un ziemā nenosals."

Foto: Privātais arhīvs

Daudzas puķes sastādītas kastēs, pusmucās un podos, stāsta saimniece, piemitinot, ka tās tiekot apčubinātas katru dienu. Piemēram, petūnijām katru dienu tiekot izkniebti vecie ziedi – tas jādara obligāti, jo citādi pie skaistuma netikt. "Vēl šogad ierīkojām nelielu sakņu mazdārziņu, jo gribam ēst svaigu, gardu un bez pesticīdiem. Dārzeņu garša ir nesalīdzināmi labāka nekā veikalā pirktajiem. Un, kas var būt labāks, kā iziet ārā un saplūkt salātus, dillītes, tomātus, baziliku svaigajiem salātiem!?"

Uz jautājumu, kur tiek rastas un meklētas idejas, ko dārzā stādīt, Lāsma atbild: "Mums ar vīru ir niķis glābt "sprāgonīšus" – nocenotos, pusdzīvos augus. Tie 99 procentos gadījumu pie mums aug un zied ar divkāršu atdevi. Tai pat laikā par pilnu cenu pirktie mēdz nobeigties. Pēdējie sāpīgie zaudējumi ir saldā mīla un fuksija."

Sieviete teic, ka arī viņus ir skāris lipīgais peoniju drudzis, kas ir pārņēmis Latvijas dārznieču prātus, un šobrīd tiek gaidīti stādi, kas pa pastu atnāks septembra beigās. "Jāsāk uzrotīt piedurknes un rakt 16 bedres! Plānojam pa vidu zālājam izveidot skaistu peoniju dobi dažādās krāsās."

Tāpat plānos arī dīķa labiekārtošana un uzfrišināšana. "Mums ir savs strautiņš un dīķis, kurā dzīvo zelta zivtiņas. Plānojam nopirkt foreļu mazuļus, jo dīķis ir tām ideāli piemērots. Es jau gara acīm redzu sevi sēžam mazajā paradīzītē ar baltvīna glāzi vienā rokā un mazsālītas foreles maizīti otrā. Ļoti gribētos arī ap dīķi izvietot skaistus podus ar puķēm, bet tas šeit nav visai viegli, jo brieži nāk no kalniem un visu noēd. Ir doma nākamgad salikt pusmucas ar samtenēm. Ceru, ka tās viņiem negaršos!"

Sarunā Lāsma arī atklāj, ka abiem ar vīru patīk vasaras vakaros sēdēt ārā uz terases, cept gaļu vai jūrasveltes, dzert vīnu un vienkārši priecāties par skaistumu visapkārt, tāpēc dārzā saimnieki uzturas bieži. "Un nezāles mūs neuztrauc!" tā Lāsma.

Lāsma atklāj, ka šobrīd dārzā tiekot realizēts vēl viens projekts – "akmenssūtrīša" iekārtošana. "Izravējām, paklājām apakšā pretnezāļu materiālu, virsū mulča, akmeņi. Pagaidām tur aug divi zemie kadiķi, viens vēdekļveida kadiķis un zilā zālē." Sieviete teic, ka nākamajā gadā tik stādīti vēl arī citi augi, kā arī palielināts akmeņu daudzums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!