Saules pielieta oāze, +24 grādi, eksotiski augi… Šis nebūs ceļojuma apraksts uz siltajām zemēm. Salaspils botāniskā dārza oranžērija iepriecina apmeklētājus ar ziedošu aloju kolekciju un aicina visus nedēļas nogalē apmeklēt vietu, kur ziemo Latvijas vasara.

Lai arī tautā populāri telpaugi, alojes uz palodzes ziedam ieraugām reti. Tāpēc šo dabas varenību ieteicams doties apskatīt Nacionālā botāniskā dārza oranžērijā, kur plašajai aloju kolekcija ir pats pilnzieds.

Nacionālā botāniskā dārza Informācijas un izglītības nodaļas vadītāja Lāsma Semerova skaidro, ka dabā alojes atrodamas Āzijas un Āfrikas tuksnešos, pustuksnešos, savannās, smilšainās un akmeņainās vietās, tomēr arī tepat, Nacionālā botāniskā dārza oranžērijā, savākta ievērības cienīga aloju dažādība ar vairāk nekā 30 sugām, tostarp arī medicīnas pasaulē atzītākas ārstnieciskās sugas – 'Aloe vera', 'Aloe arborescens', 'Aloe ferox'.

Interesenti aicināti izstaigāt visas oranžērijas zāles, kur apmeklētāji atradīs gan pazīstamus, gan arī mazāk pazīstamus augus: silto subtropu zālē ražo citrons, uzziedējis piesātināti sarkans hipeastrs (tautā saukts par amarilli), tropos uzziedējis dekoratīvais ananass. Apmeklētājus priecē arī vietējā iniciatīva – lielveikalu plauktos novārgušo un nocenoto orhideju reanimēšana oranžērijas apstākļos.

Paldies mūsu apmeklētājiem – "uz atgriešanos" baseinos iemestās monētas tagad pārtapušas ziedošā atpakaļ sveicienā ar krāsainiem ziediem. Baseinos rotaļājas ne mazāk košās zivtiņas, bet apmeklētājiem labprāt pozē bruņurupuči un papagaiļu pāris, stāsta darbiniece.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!