Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ik gadu pētnieki nāk klajā ar augu atklājumiem, un arī šis gads nav izņēmums – 2020.gadā atklāta virkne ar jauniem augiem, tajā skaitā arī pasaulē neglītākā orhideja, ceturtdien raksta "The Guardian".

Kā raksta medijs, "pasaulē neglītākā orhideja" atklāta nacionālajā parkā Madagaskarā. Par neglītāko augu to nodēvējuši Kjū Karaliskā botāniskā dārza (Kew garden, Royal Botanic Garden) zinātnieki. Zvīņainajam un neparastajam augam piešķirts arī latīniskais nosaukums – Gastrodia agnicellus.

Orhideju ziedi parasti ir ļoti skaisti, bet tas nav šajā gadījumā – Gastrodia agnicellus 11 milimetrus nelielie ziedi ir brūni un gaļīgi. Augam nav lapu, bet lielāko savas dzīves daļu tas pavada zem zemes, parādoties vien tad, kad taisās raisīt ziedus un gatavināt sēklas, raksta CNN. Augs ir aptuveni 20 centimetrus garš. To, visticamāk, apputeksnē mušas. Zinātnieki raksturojuši, ka tās smarža atgādina muskusa rozes un citrusu aromātu.

"Sākumā mēs redzējām pākstis. Pēc pāris gadiem mēs atgriezāmies šajā pašā vietā, lai atrastu brūno ziedu. Mums tas arī izdevās," tā CNN sacījis Kjū Karaliskā botāniskā dārza asociētais profesors Johins Hirmens (Johan Hermans). "Augs nav ļoti simpātisks – tas izskatās ļoti gaļīgs, tā iekšpuse ir sarkana, bet ārpusē tas ir brūns." Kā izrādās, neglītā orhideja nacionālajā parkā augusi zem kāda koka. Pētniekiem nācās noņemt sakritušās koku lapas, lai to vispār pamanītu.

Kopumā zinātnieki šogad atklājuši 156 jaunus augus un arī sēnes, kas tikai vēlreiz apliecina to, cik gan daudzveidīga un pārsteidzoša ir daba, kā arī tas vēlreiz apliecina, ka pasaulē ir ļoti daudz vēl neatklātu augu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!