Foto: Shutterstock
Peoniju ziedēšanas laiks pienāk tik ātri un arī paiet tik steidzīgi, ka dažkārt gribas apturēt laiku un ilgāk izbaudīt pasakaini kuplo ziedu burvību. Ja pašu dārzā skaistās ziedu kupenas nerotājas, noteikti vērts aizdoties uz kādu dārzu, kur saimnieki ar lielāko prieku parādīs un ļaus iemūžināt karalisko ziedu burvību. ''Tavs Dārzs'' piedāvā piecas vietas, kur vērts aizbraukt pēc peoniju iespaidiem, taču bez šiem pieciem dārziem peoniju ziedēšanas kulmināciju var apjūsmot arī LU botāniskajā dārzā Pārdaugavā un Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī.

Peoniju daudzveidība Kuldīgas novadā

Šis daiļdārzs ir apjūsmošanas vērts jebkurā gadalaikā, jo šeit plaši pārstāvēti arī īrisi, lilijas un dienziedes, taču tagad parādes laiks ir tieši peonijām, un šeit aplūkojama viena no Latvijas lielākajām peoniju kolekcijām. Plašo kolekciju pārstāv 200 peoniju šķirnes, taču par tām, kuras ir vispiemērotākās audzēšanai pašu dārzos, audzētavas pārstāve stāsta šajā rakstā.

17. un 18. jūnijā peoniju dārzā ''Ziedoņi'' notiek dārza svētki, kuru ietvaros no pulksten 10 līdz 18 ''Ziedoņos" tiek gaidīti viesi lūkot peonijas pilnos ziedos, un novērtēt stādu tirdziņu, konsultēties par peoniju audzēšanu un atzīt peonijas floristikā un skaistumkopšanā. Vairāk par pasākumu lasi šeit.

Foto no šī gada peoniju ziedošā dārza:

Peonijas Raiskuma 'Jaunrūjās'

Vidzemniekiem vai šī novada viesiem vērts iegriezties puķkopes Līgas Popovas saimniekotajā dārzā, Raiskuma pagasta "Jaunrūjās". Peoniju saimniecību audzētāja pārņēmusi no mammas, pazīstamās puķkopes Gunas Rukšānes, un nu jau pati nodarbojas ar to pavairošanu un selekciju. Starp citu, skaistajā dārzā šo svētdien, 18. jūnijā, notiks Peoniju svētki, uz kuriem aicināts ikviens interesents.

Plašāka informācija par pasākumu pieejama feisbukā.

Savukārt vairāk par Līgas ieteiktajām peoniju modes tendencēm Latvijas dārzos lasi šeit.

Kalsnavas arborētuma daile

Foto: Shutterstock

Kalsnavas arborētums ir lielākā Latvijā dekoratīvo skuju koku, vīteņaugu un košumkrūmu kolekcija, taču bez tā šeit ir arī Latvijā lielākā peoniju kolekcija, kuru veidojis selekcionārs Aldonis Vēriņš. Peoniju ziedēšanas laikā ikvienam ir iespēja iepazīties ar vairāk kā 180 dažādībām.

Par ikgadēju tradīciju ir kļuvuši Peoniju svētki Kalsnavas arborētumā, kas šogad norisināsies jau septīto reizi, 18. jūnijā, pulcējot apmeklētājus gan no tuvām, gan tālām vietām. Plašāka informācija par svētku dienas programmu pieejama šeit.

LVM Kalsnavas arborētums ir dabas noslēpumu izzināšanas vieta, kur mierīgā gaisotnē aizvadīt dienu kopā ar ģimeni vai draugiem, bet kad zinības uzkrātas, tad līdzi paņemtos gardumus var ērti notiesāt piknika vietā. Ciemošanos LVM Kalsnavas arborētumā iespējams noslēgt ar pakāpienu skaitīšanu skatu tornī, no kura paveras neatkārtojama arborētuma ainavu panorāma, kas priecēs un pārsteigs jebkurā Latvijas gadalaikā, raksta ''Visti Madona''.

Foto no aizgājušo gadu peoniju ziedēšanas laika var apskatīt šeit.

Rundāles pils peoniju kolekcija

Foto: Privātais arhīvs

Vairums uz Rundāles pili dodas laikā, kad saziedējušas rozes, taču ir vēl kāds augs, kura dēļ vērts apciemot šo grezno vietu, un tās ir peonijas. Agrā pavasarī šajā laukumā pie dārznieka mājas ziedot krokusi, bet vasaras sākumā kuplo peonijas.

Tāpat uz Rundāles pili noteikti vērts doties rožu ziedēšanas laikā, kam par godu tiek rīkoti pat īpaši Dārza svētki, kas šogad notiks 1. jūlijā. Interesantus faktus un vēsturiskas liecības par vēsturiskajām rožu dobēm var uzzināt šeit, savukārt fotoieskatu pagājušā gada rožu ziedēšanas svētkos lūko šeit.

Peoniju izstāde brīvā dabā – dārzs Kroņaucē

Foto: Shutterstock

Peoniju burvību plašākam interesentu lokam piedāvā aplūkot arī agronoms un peoniju kolekcionārs Andris Berkins, kas ābeļdārza vietā izveidojis cienīgu izstādi brīvā dabā ar zema auguma līdz pat 1,30 m augstām peonijām visdažādākajās krāsās un formās.

Krāšņajā kolekcijā apskatāmas vairāk nekā 250 dažādu krāsu un formu peonijas. Ekskursijas pievienotā vērtība šeit noteikti būs entuziasma pilnais saimnieks, kas nevairīsies sniegt arī konsultācijas par peoniju audzēšanu, tāpat šeit ir iespējama stādu iegāde.

Peoniju dārza apmeklējumu iepriekš pieteikt var pa tālruni 27494343 (Andris).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!