Foto: Publicitātes foto
Lai arī gada aukstā sezona uzņem apgriezienus, nekas nebiedē rudens krāšņās mārtiņrozes, kas bagātīgi saziedējušas arī stādaudzētavā ''Kliģeni'' Cēsīs. Krāsu bagātība smalko ziedu gubās lielajās siltumnīcās izskatās kā mākslas darbi un to novērtēt var arī košajās fotogrāfijās.

Šobrīd var iegādāties jau izaugušus un kuplus mārtiņrožu stādus, taču ceļš līdz šādai ainavai siltumnīcās nav dažu dienu rezultāts. ''Kliģeni'' lietvede Karīna Zariņa ''Tavs Dārzs'' pastāstīja, ka mārtiņrožu jeb krizantēmu jaunstādus audzē specializētās stādu audzēšanas saimniecībās un tos pavairo ar spraudeņiem. Uz Cēsu siltumnīcām jaunstādi nonāk jau jūnija vidū, kur tos pēc iepodošanas intensīvi mēslo, kā arī veic kultūrai atbilstošus augu aizsardzības pasākumus pret dažādām slimībām un insektiem. Lai arī ar mārtiņrozēm asociējam rudeni, nav tā, ka līdz šim par mārtiņrozēm nav bijis jārūpējas. Mārtiņroze ir īsās dienas augs, kas nozīmē – lai augs ziedētu, tam ir nepieciešams sešu nedēļu periods ar 12 stundu dienu, proti, terminizēta audzēšana ar mākslīgās tumsas veidošanu. Taču dabīgā apgaismojuma apstākļos, atkarībā no šķirnes, no iestādīšanas līdz ziedēšanai paiet 16-18 nedēļas, tā par mārtiņrožu mūžu līdz ziedēšanai pastāstīja saimniecības pārstāve. Sīkziedu krizantēmas jeb mārtiņrozes Cēsīs audzē neapkurināmās siltumnīcās, līdz ar to klimats ir pietuvināts dabiskiem apstākļiem.

Palūkojot bildes ar krāšņajiem mārtiņrožu podiem, šķiet, vienkopus zem jumta sapulcējušies vairāki tūkstoši podi, un tas nav tālu no patiesības. Izrādās, ka zem stikla jumtiem kopumā ir ap 6000 multifloras apaļo ziedu podu, aptuveni 2500 vidēja izmēra ziedu zemās podu krizantēmas un ap 6300 multifloras sīkziedu krizantēmas.

Virtuālajā ekskursijā tieku informēta, ka kopumā siltumnīcās aug 15 veidu mārtiņrozes visdažādākajās krāsās – baltas, dzeltenas, sarkanas, lillā un brūnīgos toņos. Dažām krāsām, piemēram, baltai un dzeltenai ir pieejamas dažādas šķirnes, tāpēc arī ziedu formas mainās. Taujājot, kas tad ir tās pieprasītākās mārtiņrozes pēc krāsas, izrādās, ka tieši baltās un dzeltenās krizantēmas ir iecienītākās.

Foto: Publicitātes foto

Cēsu audzētavas pārstāve ievieš skaidrību, salīdzinot importētos mārtiņrožu stādus ar tiem, kas audzēti tepat Latvijā. ''Ievestās krizantēmas var iegādāties visu gadu, jo, audzējot terminizēti, ziedēšanas laiku ir iespējams plānot. Latvijā audzētās krizantēmas ir rudens sezonas prece. Mūsu valstī krizantēmas tradicionāli ir rudens puķe. Ja šādus podus piedāvātu pavasarī vai vasarā, lielākais klientu vairums tos starp vasaras krāšņajām vasaras puķēm pat neievērotu.''

Tiem, kas gatavojās vai jau paguvuši iegādāties podu ar krāšņajiem rudens ziediem, der aizlienēt padomu no audzētājiem. Iegādātais mārtiņrožu podiņš jānovieto gaišā, vēsā vietā. Siltumā strauji atplauks visi pumpuri un līdz ar to auga ziedēšanas periods strauji saīsināsies. Īpaša kopšana nav nepieciešama, jo augs jau ir saņēmis visu vajadzīgo, tāpēc jāievēro, lai augsne būtu pietiekami mitra. Substrātam jābūt mitram, ne slapjam.

Foto: Publicitātes foto

Pēc noziedēšanas krizantēma jāapgriež un jānovieto vēsā vietā. Viens variants ir novietot podu vēsā pagrabā, var arī ierakt šo podu siltumnīcā. Abos gadījumos jāraugās, lai augs neiekalst. Substrātu var viegli mitrināt, uzberot sniegu.

Pavasarī augu pārstāda lielākā podā un mēslo. Taču jārēķinās ar to, ka augs nebūs tik kompakts kā pagājušajā rudenī. Arī ziedēšanas laiks bez terminizēšanas ievilksies vismaz līdz novembrim, tā par iespējām augu podiņā saglabāt stāsta audzētāji no Cēsīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!