Foto: DELFI
Katru gadu jūnija izskaņā skaisto peoniju ziedēšanu nomaina rožu krāšņums, un arī šogad dārza karalienes sākušas raisīt savus ziedus.

Pavasarī Rundāles pils franču dārzs ir pavasara sīpolpuķu paradīze, jūnija sākumā savus ziedus šeit raisa krāšņās peonijas, bet jūnija izskaņā – dārza karalienes rozes. "Šogad līdz ar vēsturiskajām rozēm ir uzziedējušas angļu rozes un liela daļa mūsdienu rožu, kas sagrupētas pa krāsu laukumiem," savā "Facebook" lapā informē Rundāles pils muzeja pārstāvji.

Portāls "Māja&Dārzs" jau savulaik vēstīja, ka franču dārzā ir vairāk nekā 2000 rožu šķirņu, no kurām aptuveni 600 ir tieši vēsturiskās rožu šķirnes. Atsevišķiem selekcionāriem un valstīm veltīti arī 52 rožu apļi. Katru gadu dārzs tiek papildināts ar jaunām rožu šķirnēm. Par tām Rundāles pils muzeja čaklie dārznieki tur roku uz pulsa visa gada garumā, piemēram, rudenī tiek rīkotas speciālas rožu atlapošanas talkas, rozes tiek sagatavotas ziemas periodam, savukārt ziemā dārznieki lūko, vai tās nav papildus jānosedz, vajadzības gadījumā rozes pat tiek vēdinātas.

Foto: DELFI

Kā liecina informācija Rundāles pils muzeja mājaslapā, Rundāles pils dārza ierīkošana notika līdztekus pils celtniecībai (1736–1740) pēc arhitekta Frančesko Rastrelli projekta. Rožu dārzs, kā vēsta informācija, izveidots viena hektāra platībā abās ornamentālā partera pusēs, aizpildot arhitekta Frančesko Rastrelli projektētos laukumus. 18. gadsimtā tie netika apstādīti, jo Kurzemes hercogu dārzu greznoja vienīgi podos audzētas rozes. Skaistais rožu dārzs ierīkots 2005. gadā, pateicoties Latvijas armijai un citiem talciniekiem.

Rundāles pils parkā atjaunoti visi tipiskie baroka dārza elementi: ornamentālais parters, dzīvžogu ietverti bosketi, Zaļais teātris, lapeņu ejas jeb pergolas, paviljoni, Dārznieka māja u.c.

Foto: DELFI

Pērn Rundāles pils muzejs izdeva arī grāmatu "Vēsturisko rožu dārzs", kurā autore Lauma Lancmane iepazīstina ar vēsturiskajām rozēm, kas aug Rundāles pils franču dārzā. Tajā apkopota informācija par vēsturiskajām rozēm, rožu audzētāju un selekcionāru atklājumiem, kā arī tā papildināta ar 478 fotogrāfijām.

Darba laiks svētku nedēļā:

  • 24.06. muzejs – no pulksten 10 līdz 18; franču dārzs – no pulksten 10 līdz 19;
  • 25.06. muzejs – no pulksten 10 līdz 18; franču dārzs – no pulksten 10 līdz 21;
  • 26.06. muzejs – no pulksten 10 līdz 18; franču dārzs – no pulksten 10 līdz 21;
  • 27.06. muzejs – no pulksten 10 līdz 18; franču dārzs – no pulksten 10 līdz 21.

Plašāku informāciju par biļešu cenām var atrast šeit.

Foto: DELFI

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!