Foto: Jānis Dukaļskis

Peonijas ir īstas jūnija dārza karalienes – tās priecē ar nepārspējami krāšņiem ziediem dažādākajās krāsās, radot iespaidīgas ziedu kupenas. Ja pašu dārzā peonijas vēl nav sākušas raisīt ziedus, tad īstu iedvesmas devu var smelties citos dārzos, kur saimnieki ar lielāko prieku izrādīs savu bagātīgo peoniju kolekciju, padalīsies ar vērtīgiem padomiem to audzēšanā, kā arī ļaus iemūžināt ziedošos augus. "Tavs Dārzs" iesaka septiņus dārzus, kur tuvākajās nedēļās varēs apskatīt peoniju ziedēšanas kulmināciju.

Apbrīnas vērts ir dārza saimnieku ieguldītais darbs, gribasspēks un centība, lai augus izlolotu īpaši krāšņus un bagātīgus. Starp citu – dažos no dārziem var aizrunāt kādu peoniju stādu, kuru pēc sezonas beigām varēs iegādāties! Lielisks palīgs peoniju izvēlē būs arī šis raksts, kurā stādu audzētāji iesaka krāšņākās peoniju šķirnes.

Ja zini vēl citas vietas Latvijā, kur saimnieki ļauj aplūkot savus lolotos peoniju dārzus, tad pastāsti par to komentāru sadaļā vai e-pasta adresē: maja@delfi.lv.

Peonijas Raiskuma pagasta 'Jaunrūjās'

Foto: Līga Popova

Peoniju dažādību jau vairākus gadus var vērot Raiskuma pagasta "Jaunrūjās". "Tavs Dārzs" jau vēstīja, ka peoniju saimniecību audzētāja Līga Popova pārņēmusi no mammas, pazīstamās puķkopes Gunas Rukšānes, un nu jau pati nodarbojas ar to pavairošanu un selekciju. Arī šogad saimniece labprāt visus ziedu mīļotājus uzņems savā skaistajā dārzā.

Kā teikts pasākuma "Facebook" lapā, būs ekskursijas gan pa hostu dārzu, gan peoniju laukā. Tāpat gaidāmas lekcijas, varēs iemūžināt sevi foto stūrītī, klausīties muzikālus priekšnesumus, kā arī baudīt gardumus kafejnīcā. Pasākuma rīkotāji norāda, ka arī varēs iegādāties uz vietas ziemciešu stādus.

Plašāk par pasākumu var izlasīt šajā lapā un arī te.

Pasākuma laiks:

  • 16. jūnijs, no pulksten 10 līdz 17;


Atrašanās vieta: "Jaunrūjas", Pārgaujas novads, Raiskuma pagasts.

Jāņa Dukaļska sīpolpuķu un peoniju audzētava Daugmalē


Kolekcionāra Jāņa Dukaļska sīpolpuķu un peoniju audzētava ir īpaši krāšņa ne tikai pavasarī, kad tur krāšņi zied tulpes, narcises un hiacintes, bet arī vasarā, kad dārzs tiek ieskauts peoniju kupenās. Starp citu – pie kolekcionāra var iegādāties arī peoniju šķirnes!

Sarunā ar "Tavs Dārzs" kolekcionārs pieļauj, ka pēc nedēļas viņa dārzā varētu uzziedēt vairāk peoniju.

Pasākuma norises laiks:

  • īpašs pasākums peoniju ziedēšanai netiek rīkots


Foto, kā skaistais peoniju dārzs izskatījās 2018. gadā:

Atrašanās vieta: Jāņa Dukaļska sīpolpuķu un peoniju audzētava, Daugmales pagasts.

Šeit vari izlasīt par kolekcionāra aizraušanos ar augiem, kā arī aplūkot, cik skaisti dārzs izskatījās laikā, kad tur dažādās krāsās ziedēja tulpes.

Peoniju dārzs 'Ziedoņi' Kuldīgas novadā

Foto: Publicitātes foto

Peoniju dārzs "Ziedoņi" un tā saimnieki jau tradicionāli jūnijā pie sevis ciemos gaida ziedu mīļotājus, un arī šis gads nav izņēmums.

Kā "Tavs Dārzs" pastāstīja "Ziedoņu" pārstāve Agnese Lapsiņa, šogad karalisko ziedu skaistujmu un daudzveidību svētku noskaņā varēs baudīt divās nedēļas nogalēs.

"Peoniju dārzā "Ziedoņi" būs iespēja aplūkot vienu no Latvijas lielākajām peoniju kolekcijām ar vairākiem simtiem šķirņu un skaisti iekoptu daiļdārzu. Svētku rīkotāja, peoniju kolekcionāre Dagnija Voika konsultēs par peoniju audzēšanu. Būs iespēja iegādāties stādus, " vēsta Lapsiņa. Viņa arī atzīmē, ka šajā dārzā ir vairāk nekā 400 peoniju šķirnes – gan lakstainās, gan krūmpeonijas. Šī kolekcija "Ziedoņos" ir izveidota 14 gadu laikā un ik gadu tiek papildināta ar jaunām šķirnēm, kas nākušas ne tikai no Eiropas, bet arī ASV.

"Ziedoņos" ir aplūkojams arī iekopts daiļdārzs, retu koku un krūmustādījumi, uzsver Agnese Lapsiņa.

Pasākuma norises laiks:

  • 8., 9. un 15., 16. jūnijs, no pulksten 10 līdz 18. Apmeklētāji gaidīti arī nedēļā starp svētkiem – no pulksten 10 līdz 18.

Atrašanās vieta: Peoniju dārzs "Ziedoņi", Pelču pagasts.

Plašāku informāciju par pasākumu var izlasīt šeit un arī te.

LVM Kalsnavas arborētums

Foto: Publicitātes foto

Latvijas valsts mežu (LVM) Kalsnavas arborētums ir brīnišķīga apskates vieta jebkurā gadalaikā, jo šeit var aplūkot ne tikai dažādu šķirņu skujukokus, rododendrus un ūdensrozes, bet arī baudīt virkni citu augu, tajā skaitā arī peonijas. Tieši peonijām par godu LVM Kalsnavas arborētumā tiek rīkoti peoniju ziedēšanas svētki, kas vienkopus ik gadu pulcē interesentu tūkstošus. Peonijas LVM Kalsnavas arborētumā ir sastādītas uzkalniņā, un no tā paveras ļoti gleznains skats arī uz pārējo arborētuma apkārtni.

Kā vēsta LVM Kalsnavas arborētuma pārstāvji, peoniju ziedēšanas svētkos gaidāmi muzikāli pārsteigumi no Aijas Andrejevas, Didža Meldera, Madonas pūtēju orķestra, bet par jautru gaisotni gādās radošā personība Gundega Skudriņa un arī Kašera sapņu fabrika. Tāpat pasākuma laikā darbosies stādu un amatnieku tirdziņš, būs vides izziņas spēles, radošās darbnīcas un daudz kas cits. Šeit vari izlasīt plašāk par pasākumu. Savukārt šajā "Tavs Dārzs" arhīva rakstā vari aplūkot peoniju ziedēšanas burvību LVM Kalsnavas arborētumā.

Pasākuma norises laiks:

  • 16. jūnijs, no pulksten 9 līdz 18;


Arhīva foto, kā LVM Kalsnavas arborētumā svin peoniju svētkus:

Atrašanās vieta: LVM Kalsnavas arborētums, Madonas novads, Kalsnavas pagasts.

Rundāles pils peoniju kolekcija

Foto: Publicitātes foto

Majestātiskā Rundāles pils vasaras laikā ir īpaši krāšņa, jo dārzu ieskauj ziedošie rožu krūmi, kas ne tikai reibina ar savu ziedu aromātu, bet arī pārsteidz ar šķirņu dažādību. Tāpat dārzā ne mazums ievērības cienīgs ir peoniju ziedēšanas laiks, kas papildina eleganto dārzu. Kā "Tavs Dārzs" pastāstīja Rundāles pils muzeja pārstāve Ilze Kusiņa, Rundāles pils franču dārzā ir izveidota peoniju kolekcija ar vairāk nekā 40 peoniju šķirnēm. Tās aplūkojamas franču dārza stādījumā pie Dārznieku mājas.

Kusiņa gan atzīmē, ka šobrīd peonijas Rundāles pilī tikai sāk ziedēt. "Ņemot vērā, ka šobrīd sola siltus laikapstākļus, nepaies ilgs laiks un peonijas būs pilnos ziedos," pieļauj Kusiņa.

Foto ieskats peoniju ziedēšanas laikā Rundāles pilī:

Pasākuma norises laiks: īpašs pasākums peoniju ziedēšanai netiek rīkots.

Atrašanās vieta: Rundāles pils dārzs, Rundāles pagasts.

Nacionālais botāniskais dārzs un LU Botāniskais dārzs

Foto: Nacionālais botāniskais dārzs

Ja nav vēlmes doties ārpus Rīgas, tad peoniju ziedu krāšņumu var novērtēt arī Latvijas Universitātes (LU) Botāniskajā dārzā, bet ārpus Rīgas pilsētas robežām ir vērts aizbraukt uz Nacionālo botānisko dārzu Salaspilī (NBD), kur var aplūkot ne tikai augu dažādību dārzā, bet arī oranžērijas augus, piemēram, sukulentus, banānkoku, citronkokus, kafijas koku un citus.

Kā "Tavs Dārzs" pastāstīja NBD Izglītības un informācijas nodaļas vadītāja Ginta Jakštāne, NBD ir ap 200 peoniju šķirņu. Viņa norāda, ka šobrīd kokveida peonijas jau ir noziedējušas, bet pienzieda peonijas vēl nav izplaukušas. Kā pieļauj Jakštāne, tās savu ziedēšanu varētu uzsākt nākamajā nedēļā.

Arhīva foto, kā NBD krāšņi zied peonijas:

Savukārt LU Botāniskā dārza pārstāve Agnese Reķe informēja, ka LU Botāniskā dārza peoniju kolekcijā patlaban ir 55 šķirnes un 5 sugas. Šīs kolekcijas kodolu veido senās franču selekcijas šķirnes. Reķe informē, ka senākā peoniju šķirne ir 'Duchess de Nemours', kas izveidota jau 19. gadsimta vidū – 1856. gadā. LU Botāniskā dārza peoniju kolekcija 2013. papildināta ar lietuviešu selekcionāres Onas Skeivienes šķirnēm, kas veidotas 1960.-70. gados.

Botāniskā dārza skaistās peoniju kolekcijas lielā ziedēšana gaidāma tuvākajā laikā. Šobrīd ir saplaukušas tikai agrākās šķirnes.

Foto ieskats peoniju ziedēšanā LU Botāniskajā dārzā 2018. gadā:

Pasākuma norises laiki: īpaši pasākumi peoniju ziedēšanai netiek rīkoti

LU Botāniskā dārza
atrašanās vieta: Rīga, Kandavas iela 2

Nacionālā botāniskā dārza atrašanās vieta: Salaspils, Miera iela 1

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!