Foto: AFP/Scanpix
Ne tikai Latvijā nekādi nevar iestāties pavasaris – siltuma šogad pietrūkst arī Eiropas dienvidos, turklāt tik lielā mērā, ka Francijas, Vācijas, Šveices un Itālijas vīndari ir nonākuši izmisumā un paredz katastrofālu gadu, jo aprīļa beigās salnas nokož plaukt sākušos vīnogulājus.

Negaidīti bargas salnas ir piemeklējušas gandrīz visus galvenos Eiropas vīna darīšanas reģionus, no Vācijas līdz Itālijai, kad vairākas naktis pēc kārtas gaisa temperatūra drīzāk atbildusi ziemas mēnešiem, ne pavasarīgajam aprīlim.

Specializētais portāls "Decanter" ziņo, ka pirmie cieta Šampaņas un Bordo vīndari. Pēc Lieldienām ļoti izplatīts skats naktī šajos reģionos bija liesmojošas mucas un spaiņi, lai dūmi sasildītu gaisu un saglābtu potenciālo ražu. Īpaši smagi esot cietis Odas reģions Langedokā, kur izsalušas lielas vīna dārzu platības, atsevišķus vīnogulājus salnas iznīcinājušas pilnībā. Vairākās Žīras reģiona apelācijās cietuši 30 līdz 90 procenti vīnogulāju – tikko plaukt sākušie pumpuri nav spējuši pretoties mīnus divu grādu salam.

Šampaņā vissmagāk cietis Obas departaments, "Les Riceys" vīndaris Olivjē Orio "Decanter" atklājis, ka zaudēta gandrīz puse no reģiona potenciālās ražas. "Pagājušonakt gaisa temperatūra atsevišķās vietās nokritās līdz mīnus sešiem grādiem un saglabājās gandrīz visas nakts garumā. Tik ilgstošas salnas ir nāvējošas jaunajiem dzinumiem," viņš saka. Ja nosals arī otrās paaudzes pumpuri, vīnogulāji vispār nespēs saražot ogas.

Prestižā šampanieša nama "Champagne Roederer" vīna dārzu pārzinis Žoans Merlē apstiprinājis, ka viņi jau ir zaudējuši apmēram 23 procentus potenciālās ražas slavenajā Cote de Blancs reģionā, 35-40 procentus Reimsas kalnos un 15-20 procentus Marnas ielejā.

Luāras ielejas vīndari, kuri pēdējo piecu gadu laikā jau trīsreiz zaudējuši ražu salnu dēļ, šogad metās uz vienu roku un noīrēja vairākus helikopterus, kas "mala" gaisu, lai paaugstinātu tā temperatūru dārzu apkārtnē.

Tik skarbas salnas kā šogad neatminas lielākā daļa Elzasas reģiona vīndaru – vissmagāk cietuši Turkhaimas–Vincenhaimas apkaimes vīna dārzi, kuru īpašnieki nosalušos vīnogulājus salīdzina ar tabakas lapām – sausām un sakaltušām. Viens no vadošajiem Elzasas vīndariem Olivjē Umbrehts notikušo nodēvējis par "melno ceturtdienu".

Šveicē, Vales kantonā, cietuši apmēram 550 hektāri dārzu, un reģiona vīndari bojājumus nodēvējuši par "ievērojamiem", savukārt, Vācijā salnas nav saudzējušas pasakaini skaisto Mozeles ieleju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!