Foto: M. Mūze
Aiz katras iekoptās sētas stāv darbīgu roku pāri, un Smiltenes novada ļaudis nav izņēmums. Arī šovasar tur norisinājās konkurss "Smiltenes novada sakoptākais īpašums 2019", meklējot skaistāko sētu saimniekus. Lūk, ieskats krāšņajos dārzos un mājās!

Konkursa "Smiltenes novada sakoptākais īpašums 2019" laureātu godināšana notika Smiltenes novada 10 gadu jubilejas, kas notika pie Mēru muižas, svētku ietvaros, portālu "Tavs Dārzs" informēja Smiltenes novada domes pārstāve Marita Mūze. Kopumā konkursā piedalījās 17 īpašumi no Smiltenes novada pagastiem un pilsētas.

Konkursam pieteikto īpašumu izvērtēšanu veica Smiltenes novada domes apstiprināta komisija piecu locekļu sastāvā. Konkursam pieteiktos īpašumus vērtēja vairākās nominācijās – sakoptākā ģimenes māja pilsētas un ciema teritorijā, sakoptākā viensēta pagasta teritorijā, sakoptākais uzņēmums un sakoptākā daudzdzīvokļu māja. Katrā nominācijā pieteiktos pretendentus vērtēja pēc vairākiem kritērijiem, kā, piemēram, pirmais kopiespaids par īpašumu, piebraucamā ceļa, ielas malas un pieguļošās teritorijas sakoptība, dekoratīvo stādījumu kompozīcija, labiekārtojuma elementi un citiem.

Goda plāksne "Sakoptākā viensēta Smiltenes novadā 2019″ tika pasniegta Kalnkambaru ģimenes īpašumam "Kalna Ragi" Launkalnes pagastā. Tur paveras gaišs, saulains un dzīvespriecīgs dārzs, gluži tāds pats kā viensētas saimniece. Pirmais, kas sagaida pagalmā, ir lepni plīvojošs sarkanbaltsarkanais karogs, savukārt katrā dobē dominē kāda puķu krāsa, kas ļoti iepriecina.

Goda plāksnes "Sakoptākā ģimenes māja pilsētas un ciema teritorijā Smiltenes novadā 2019" tika pasniegtas Tupurīšu ģimenei par īpašumu Blaumaņa ielā 34, Smiltenē, Ikertu ģimenei par īpašumu Jaunajā ielā 2b, Smiltenē un Jurģu ģimenei par īpašumu "Liepziedi", Palsmanē. Ar lielu apbrīnu varēja aplūkot katru īpašumu. "Neaizmirstama ir Ikertu ģimenes mājas pagalmā brīnumskaistā rožu dobe un krāšņā ziemciešu dobe. Tupurīšu ģimenes mājas dārzs Blaumaņa ielā 34 pārsteidza ar vērienīgo, gaumīgo un labi kopto nogāzi ar akmeņiem un apstādījumiem tajā. Katrs dārzs ir ar savu stāstu, savu pagātni un nākotnes sapņiem. Palsmanē "Liepziedos" mājo plašs un kopts pagalms, kura centrā ir Jurģu ģimenes saimnieka būvēta gaumīga lapene atpūtas brīžiem. Šis pagalms, iebraucot Palsmanē, veido sakopta centra sajūtu un ar savu krāšņumu vienmēr iepriecina arī garāmgājējus," tā Teritorijas apsaimniekošanas speciāliste Agija Kukaine.

Goda plāksni "Sakoptākais uzņēmums Smiltenes novadā 2019" saņēma SIA "E.D.M." ar kafejnīcu "Jautrais Ods", Launkalnes pagastā. Kafejnīca ir īpaša ar to, ka tā ir ārpus pilsētas centra un A2 autoceļa malā, kuru ir iecienījuši kā vietējie iedzīvotāji, tā arī ļoti daudzi garāmbraucošie. Te ir prieks ne tikai vēderam, bet arī acīm, jo katra dobe ir pārdomāta ar glītu ziedu kompozīciju. Kafejnīcas āra telpā ir padomāts arī par mazajiem apmeklētājiem. Tur novietotas šūpoles.

Pateicības rakstus par piedalīšanos konkursā un veicināšanas balvas saņēma visi konkursa dalībnieki. Konkursa rīkotāji vēlas izteikt pateicību Aldim Lielmanim par īpašumu "Atvases" Grundzāles pagastā, Kristiānai Pavasarei-Vespālei un Raimondai Pavasarei Meža ielā 13, Lagzdiņu ģimenei Palsas ielā 2, Grundzālē, Skujiņu ģimenei "Gailīšos", Brantu pagastā, Daugavas ielas 64 daudzdzīvokļu mājas mājiniekiem Smiltenē, Smiltenes Romas katoļu baznīcas draudzei Vaļņu ielā 17, Tilleru ģimenei Drandu ielā 5, Agitai Āboliņai Valmieras ielā 1, Anitai Urbacānei un Aivaram Salnam Kalēju ielā 5, Rudzīšu ģimenei Galdnieku ielā 15c, Smiltenē, ziedu veikalam "Laura" Baznīcas laukumā 10 un VUGD Smiltenes postenim Valkas ielā 1A.

Konkurss tiek organizēts jau vairākus gadus ar mērķi ieinteresēt un veicināt Smiltenes novada iedzīvotājus un uzņēmējus radīt pievilcīgu novada ainavisko telpu, popularizēt sakārtotu un sakoptu apkārtējo vidi un novērtēt iedzīvotāju un uzņēmēju veikumu. Visi konkursa uzvarētāji kā pateicību par ieguldīto darbu saņēma atzinības rakstus, mājas plāksnes, ziedus, koka pulksteņus rudzupuķu formā, kā arī AS "Latvijas Valsts meži" kokaudzētavas dāvanu kartes turpmākai attīstībai.

Šajā rakstā vari aplūkot to, cik krāšņi bija Smiltenes sakoptākie īpašumi pagājušajā gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!