Foto: Shutterstock

Singapūras Čangi lidosta jau sesto gadu pēc kārtas ir izpelnījusies labākās lidostas titulu pasaulē, un ne velti, jo tas, kas tajā atrodas, liek aizrauties elpai. Krāšņi dārzi ar tūkstošiem augu, daudzfunkcionālas izklaides iespējas, kā arī džakuzi un baseins, kur relaksēties līdz savam lidojumam, bet jau nākotnē tajā būs pasaulē lielākais ūdenskritums iekštelpās.

Nav tā, ka visi labumi ir vienuviet – dažādās ekstras sadalītas četros termināļos. Jau 2019. gadā plānots savienot pirmo, otro un trešo termināli, kā rezultātā ēkā tiks izvietoti vairāk nekā 100 numuriņi nakšņošanai, vairāk nekā 300 iepirkšanās un ēdināšanas zonu, bet tas vēl nav viss!

Lidostā tiks izveidoti dārzi, kas būs kā mežs, uzbūvēts pasaulē lielākais ūdenskritums iekštelpās, kā arī izveidoti speciāli tīkli-pastaigu takas vairākos līmeņos. Tāpat būs te būs arī divi labirinti no augiem, kuros lidostas apmeklētāji varēs pārbaudīt savas spējas, lai izkļūtu laukā, ziņo ceļveža "Lonely Planet" veidotāji. Tas viss izmaksāšot 1,45 miljardus eiro (skatīt video zemāk).

Tā kā līdz lielajām pārvērtībām vēl nedaudz jāuzgaida, piedāvājam aplūkot to, kas lidostā ir apskatāms pašlaik.

1. termināls – kaktusu, ūdensrožu un sezonālie dārzi

Foto: Shutterstock

Lidostas pirmajā terminālī, kas atvērts kopš 1981. gada, var aplūkot kaktusu dārzu, ūdensrožu dārzu, tematisko augu dārzu, kinētiskā lietus instalāciju, baudīt laisku atpūtu baseinos, kā arī apskatīt un izklaidēties citviet, vēsta informācija lidostas mājaslapā.

Kaktusu dārzā kopumā ir vairāk nekā 100 dažādu veidu kaktusu – gan no tuksnešiem, gan arī no Āfrikas, Āzijas un ASV. Jumta dārzs ir iecienīta vieta tūristu vidū, daudzi tur relaksējas un tver sauli, gaidot savu reisu. Savukārt dārzā izveidotajā bārā var malkot dažādus dzērienus. Dārzā var apskatīt sukulentus, kas izdzīvojuši no dinozauru laikmeta. Tāpat tajā var aplūkot ēdamo ābolu kaktusu, ērkšķu kaktusu un citus augus no dažādām pasaules vietām.

Savukārt ūdensrožu dārzā baseini ir veidoti pašu augu formā. Kā skaidrots lidostas mājaslapā, tajā aug augi, kas ir pielāgoti saldūdens ūdens videi. Baseinos aug lotusi, kā arī iespaidīgās Amazones baseinu ūdensrozes, kuras tiek uzskatītas par vieniem no lielākajiem ūdensaugiem pasaulē.

Tāpat pirmajā terminālī ir aplūkojams arī sezonālo augu tematiskais dārzs. Tur vieta atvēlēta augiem, kuriem Singapūrā un tās kultūrā ir ļoti liela nozīme.

Lidostā padomāts arī par tiem, kas pavada un sagaida savus mīļos un tuvos cilvēkus lidojumos. Piemēram, pirmajā terminālī ir speciāls dārzs, kas pieejams publiski visiem – "Arrival Garden" jeb ielidošanas dārzs. 460 kvadrātmetru lielajā dārzā ir daudzveidīga flora, kura papildināta ar dažādām skulptūrām un dekoratīviem elementiem, kā arī 12 līdz 15 metrus augstām palmām.

View this post on Instagram

A post shared by EDAndersan (@edandersan) on Oct 9, 2018 at 6:13pm PDT

View this post on Instagram

A post shared by Юлия Гончарова (@selfcreatedyou) on Oct 11, 2018 at 1:34am PDT

View this post on Instagram

A post shared by Koki Mochida (@koki8561) on Oct 10, 2018 at 7:39pm PDT

2. termināls – orhideju, saulespuķu un mozaīku dārzi

Foto: Shutterstock

Otrajā lidostas terminālī, kurš ir atvērts kopš 1991. gada, ir ne tikai dažādas izklaides iespējas – kinoteātris, sporta zāle, bet arī orhideju, saulespuķu un vēl viens īpašs dārzs, kurā liela loma atvēlēta mozaīkām. Tieši mozaīku dārzs tiek dēvēts maģisku, jo tajā ir iestrādāti sensori, kuru laikā atplaukst dažādi augi un izdalās dažādas skaņas, kas parasti ir dzirdamas dabā, bet dārza taciņas izgaismo LED apgaismojums.

Orhideju dārzā ir vairāk nekā 700 orhideju no 30 dažādām šķirnēm, kas nosacīti sadalītas četrās daļās, katru no tām veltot savai sabas stihijai – Ugunij, Gaisam, Zemei, Ūdenim.

Saulainu sajūtu var noķert saulespuķu dārzā, kurā ir vairākas saulgriežu šķirnes. Naktī šis dārzs tiek īpaši apgaismots, lai tajā vēl vairāk izceltu saulgriežu krāsu bagātību un košumu.

View this post on Instagram

A post shared by shiromi (@jam0463) on Oct 9, 2018 at 5:05am PDT

View this post on Instagram

A post shared by James Kuan (@ohsnapjames) on Oct 11, 2018 at 2:28am PDT

View this post on Instagram

A post shared by Michael (@mich_holm) on Oct 11, 2018 at 9:23pm PDT

View this post on Instagram

A post shared by MistyNites (@mistynitesabroad) on Oct 12, 2018 at 12:04am PDT

View this post on Instagram

A post shared by Razib Chandra Deb (@razibdeb) on Oct 12, 2018 at 3:09am PDT

View this post on Instagram

A post shared by Melis Living✨ (@melisliving) on Sep 11, 2018 at 11:54pm PDT

3. un 4. termināls – tauriņu, kristāla un ziedoši stilizēti dārzi

Foto: F64

Trešais terminālis atvērts pirms desmit gadiem, 2008. gadā. Lidosta norāda, ka tieši šis terminālis ir dabai draudzīgs. Savukārt ceturtais termināls ir atvērts vien pirms gada un jau ir uzfrišināts ar dažādiem veikaliem un atpūtas stūrīšiem. Šeit ir ievērības cienīga instalācija sešu metru augstumā, kura attēlota kā ziedošs augu kopums. Kā vēsta informācija lidostas mājaslapā, krāsainā instalācijā ir ietverti botāniskā dārza motīvi.

Trešajā terminālī atrodas pasaulē pirmais tauriņu dārzs, kurš jebkad ir ierīkots kādā lidostā. Dārzā ir vairāk nekā tūkstotis 40 dažādu sugu tauriņu. Cits termināļa lepnums ir sešus metrus augsts ūdenskritums tauriņu dārzā

Tāpat te atrodas ir kristāla dārzs ar 12 stilizētām milzu pienenēm, kas simbolizē ceļotājus no malu malām, jo pieneņu pūkas tiek izkaisītas pa malu malām, teikts lidostas mājaslapā. Viena šāda pienene sastāv no 1735 Bohēmijas stikla detaļām.

View this post on Instagram

A post shared by Rushikesh Sawant (@rushisaw) on Oct 12, 2018 at 2:42am PDT

View this post on Instagram

A post shared by Will Liberman (@travelwilly) on Oct 11, 2018 at 9:30pm PDT

View this post on Instagram

A post shared by @offbalancespinningtop on Oct 11, 2018 at 5:00pm PDT

View this post on Instagram

A post shared by Takone5 (@takone5) on Oct 11, 2018 at 1:32am PDT

View this post on Instagram

A post shared by Jennifer Piscionere (@jen.pi) on Oct 10, 2018 at 2:25am PDT

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!