Foto: Publicitātes foto

Dārza svētki Rundāles pilī ik gadu ir gaidīts pasākums, jo tie notiek pašā rožu ziedēšanas pilnbriedā. Jau šo sestdien, 29. jūnijā, norisināsies 13. Dārza svētki un arī 42. Latvijas Puķu draugu salidojums, kura tēma šogad ir "Lapenes baroka dārzā".

Kā "Tavs Dārzs" atgādina Rundāles pils muzeja pārstāve Ilze Kusiņa, katru gadu svētkos tiek aktualizēta kāda Rundāles pils muzejam atbilstoša tēma. Iepriekšējos gados svētki veltīti ne tikai rozēm, tulpēm un sīpolpuķēm, bet arī kokaugu kolekcijām, vēsturiskajām oranžērijām, parteriem, strūklakām, Zaļajam teātrim, medībām un izklaidēm 18. gadsimtā. Savukārt šogad tiek godinātas lapenes baroka dārzā.

Foto: Publicitātes foto
Viņa arī pastāstīja, ka 18. gadsimtā pie muižu dzīvojamām ēkām un valdnieku pilīm ierīkoja lielus un skaistus dārzus. Turklāt – tādu pie Kurzemes hercoga Ernsta Johana Bīrona vasaras rezidences bija iecerējis arī Rundāles pils arhitekts Frančesko Rastrelli. Kā atzīmē Kusiņa, viņa projekts ar sarežģīto aleju, bosketu un pergolu tīklu attāli atgādina Versaļas parka uzbūvi, un tā īstenošana notika līdztekus pils celtniecībai, proti, no 1736. līdz 1740. gadam.

18. gadsimtā dominēja baroka stils – tam, kā stāsta Kusiņa, bija raksturīgs regulārās formās veidots dārzs, kas norobežots ar augstu žogu. Savukārt celiņi dārzu sadalīja regulāros laukumos, kurus sauc par bosketiem. "Neatņemama baroka dārza sastāvdaļa ir parters ar puķu dobēm, bosketos izvietoti labirinti, šūpoles un putnu sprosti, lapenes vai paviljoni, treljāžas režģi un pergolas, apaudzētas ar vijīgiem augiem. Šajā gadā Dārza svētkos iepazīstināsim interesentus ar vēsturiskajām noēnojuma konstrukcijām dārzā – lapenēm," uzsver parka nodaļas vadītāja Ieva Reinvalde.

Foto: Publicitātes foto

Dārza svētku programma:

Pulksten 11 – Zaļajā teātrī izrāde bērniem "Princese uz zirņa", pēc izrādes būs kopīgas rotaļas;

Pulksten 12, pulksten 14 un pulksten 16 – būs ekskursijas pa dārzu muzeja dārznieku pavadībā;

Pulksten 13 – svētku atklāšana uz lielās skatuves. Puķu draugu karoga nodošana organizatoriem, Polijas Čenstohovas cietokšņa garnizona biedrības uzruna, kā arī uzvedums "Lapenes baroka dārzā" kopā ar radošo apvienību "Spiediens";

Pulksten 16 – Zaļajā teātrī izrāde bērniem "Princese uz zirņa", pēc izrādes kopīgas rotaļas;

Pulksten 18 – svētku noslēgumā grupas "Tautumeitas" koncerts.

Visas dienas garumā:

  • tirdziņš;
  • karuselis bērniem, spēles un radošās darbnīcas;
  • iespēja apskatīt Kalvenes trušus un nofotografēties kopā ar tiem;
  • izdevniecības "Liels un mazs" grāmatu tirdzniecība.
  • Polijas Čenstohovas cietokšņa garnizona biedrības 18. gadsimta vidus vēsturiskā rekonstrukcija;
  • šaušana ar loku, izjādes ar ponijiem.

Plašāk par biļešu cenām var izlasīt šeit.
Foto: Publicitātes foto

Rundāles pils dārzs nav vienīgā vieta Latvijā, kur publiski var baudīt ziedu krāšņumu. Šeit vari aplūkot dārza svētku kalendāru, kurā ir uzskaitīti zināmākie dārza svētki Latvijā, kur vērts doties, lai izbaudītu ziedu krāšņumu! Starp citu – pašlaik krāšņi rozes zied ne tikai Rundāles pils dārzā, bet arī Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā un Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī.

Foto ieskats rožu ziedēšanā Rundāles pilī:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!