Foto: ZS Kliģeni
Ziemassvētkus gaidām ne vien ar rotājumiem uzpostiem egļu zariņiem un bagātīgi klātu galdu, bet arī ar telpaugiem. Kamēr cits vēro, kā krāšņi uzplaucis Ziemassvētku kaktuss, cits priecājas par skaisto Ziemassvētku zvaigžņu sarkano lapu krāsojumu. Īstu pasaku ar krāšņo puansetiju jūru iespējams lūkot Cēsīs, stādaudzētavā "Kliģeni", kur skaisto telpaugu dēļ katru gadu siltumnīcās uzmirdz īsts svētku gars.

Šogad stādaudzētavā "Kliģeni" siltumnīcā kopā "uzziedēja" ap 3300 Ziemassvētku zvaigznes jeb puansetijas. "Puansetijas audzējam tikai vietējam tirgum, tās var iegādāties tikai pie mums dārzniecībā vai mūsu ziedu veikalos Cēsīs un Smiltenē," pastāsta stādaudzētavas saimniecības pārstāve Ieva Ārberga.

Visiecienītākās puansetijas ir ar sarkano lapojumu, jo tās kalpo kā Ziemassvētku simbols, taču Ārberga iedrošina – ja mājoklim gribas piešķirt īpašu odziņu, jāizvēlas rozā vai baltas Ziemassvētku zvaigznes.

Tāpat Ārberga dod ieskatu auga kopšanā, jo nereti, svētkiem beidzoties, augs nonīkst. "Puansetijas ir siltumu mīlošie augi. To audzēšanai ir nepieciešama noteikta temperatūra ap 16, ne zemāk. Kā arī, tā nemīl temperatūras un mitruma svārstības. Šo augu viennozīmīgi var saukt par cimperlīgu, bet Ziemassvētkus bez tām nav iespējams iedomāties.

Puansetijas saglabāšana nav no vieglākajiem uzdevumiem. Lai augs iekrāsotos uz Ziemassvētkiem, tā divus mēnešus vakaros jāaptumšo, ko mājas apstākļos diez vai kāds gribēs darīt. Tāpat nevajag augu pārlaistīt – tas ir dienvidu augs, kuram nevajag lielu mitrumu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!