Foto: EPA/Scanpix/LETA

Kokvilnas sēklas, kuras šī gada janvāra sākumā uz Mēness nogādāja bezpilota aparāts "Chang'e-4", ir izdīgušas, atsaucoties uz Ķīnas Nacionālās kosmosa pārvaldes paziņojumu, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Kā vēsta BBC, šī sēklu izdīgšana uz Mēness ir ļoti nozīmīgs solis kosmosa pētniecībā, jo šī ir vēsturē pirmā reize, kad uz Mēness ir izdīgusi bioloģiska matērija. Līdz šim augus bija izdevies izaudzēt vien Starptautiskajā kosmosa stacijā.

  • Šajā rakstā vari aplūkot, kā baltie vates augi tiek audzēti uz Zemes.

Augu audzēšanai uz Mēness ir arī visnotaļ tālredzīgs skatījums, jo, ja tos izdosies izaudzēt, tas būs viens no ilgtermiņa kosmosa pētniecības misiju pamatnosacījumiem, piemēram, lidojumam uz Marsu, kas aizņem aptuveni 2 vai 2,5 gadus. Tas nozīmē, ka astronauti potenciāli paši varētu izaudzēt savu pārtiku, tādējādi viņiem nevajadzēs atgriezties uz Zemes, lai papildinātu savas pārtikas rezerves.

Bezpilota aparāts "Chang'e-4" nogādāja uz Mēness ne tikai augsni un kokvilnas sēklas, bet arī kartupeļu sēklas, raugu un augļu mušiņu oliņas, vēsta BBC. Augi dīgst slēgtā konteinerā, kas novietots uz zondes. Pētnieki cer, ka viņiem izdosies radīt mini biosfēru.

Augu dīgšanu atzinīgi novērtējis austrāliešu astronoms Freds Vatsons, kurš nosaucis augu dīgšanu par labām ziņām: "Tas liecina par to, ka nākotnē nevarētu būt lielas problēmas, mēģinot audzēt savu pārtiku uz Mēness, kur tie ir kontrolētā vidē."

Jau ziņots, ka šī gada 3. janvārī Ķīna uz tā sauktās Mēness tumšās puses veiksmīgi nosēdinājusi pašgājēju robotu, kas ir pirmais šāds mēģinājums un tiek uzskatīts par nozīmīgu soli kosmosa izpētē. Robots aprīkots ar instrumentiem ģeoloģiskās izpētes veikšanai, kā arī bioloģiskajiem eksperimentiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!