Foto: PantherMedia/Scanpix
Ilondas Reitas Kuldīgas dzīvoklī uz palodzes kuplo gan tradicionāli istabas augi, gan arī daži eksotiskāki eksemplāri. "Neviena puķe nav pirkta, tikai dāvinātās," skaidro saimniece.

Pamatgudrības

Ilonda ir profesionāla puķkope, beigusi Bulduru dārzkopības vidusskolu. "Man tuvākas ir āra puķes, bet, protams, zinu un pazīstu arī istabas augus. No tā, uz kuru debess pusi logs, atkarīgs, kādi augi labprātāk tur iedzīvosies. Rietumu logs, tāds kā manējais, ir vislabāk piemērots. Vairāk jāpiedomā par ziemeļu logiem vai tiešos saules staros dienvidu pusē augošām puķēm. Augi mīl, ja tos laista ar mīkstu ūdeni. Kā mīkstina? Paskābina ar šķipsniņu citronskābes vai notur krāna ūdeni kādu laiku - dienu, divas. Ļoti labs ir lietus vai sniega ūdens, arī Kuldīgas ūdensvada ūdens ir labs, turklāt liešanas režīms ir atkarīgs no istabas klimata, siltuma un mitruma režīma."
Februārī, uz pavasara pusi, daudzi augi jau vēlas vairāk mitruma un piebarošanas. "Uz laukiem biju spiesta aizvest mirti, jo tā cieta no sausā gaisa, kāds ir ar radiatoriem sildītā dzīvoklī. Līdzēt var ūdens trauki uz radiatoriem."
Mēslojumam tiekot izmantota īsta klasika - Vito, to lieto atbilstoši instrukcijai reizi divās nedēļās.

Kaktusu dušas diena

Vīra Jura mammas dāvana epifītkaktuss jeb meža kaktuss ar gariem dzinumiem un lieliem ziedu zvaniem izplaucis pirms Ziemassvētkiem, ziedējis kā traks. Pāris pumpuru vēl Ziemassvētku kaktusā. "Sukulentus pēc ziedēšanas nevajag iekaltēt. Savējos laistu aptuveni reizi nedēļā. Labāk zied šauros podos iestādītie sukulenti, tos vajag tā mazliet pamocīt. Esmu ievērojusi, ka Ziemassvētku kaktusu pirms ziedēšanas ieteicams tik daudz nelaistīt (es to daru novembrī), bet nevajag arī iekaltēt. Tad, kad atsāk laistīt, tie sapumpuro." Ja kaitina putekļainie augi, tad derot istabas temperatūras duša, jo apsmidzinot paliekot traipi.

Atvaļinājums puķei

Ananasu radinieces bromēlijas, sukulenti un visi augi, kam lapas rozetē, jāsargā, lai rozešu centrā neiekļūst ūdens. Tas var izraisīt pūšanu. Labāk dzirdināt mērcējot.
"Nopērkot istabas augus, tie parasti krāšņi zied, bet pēc tam kļūst neizskatīgi. Lai precei būtu vislabākais izskats, tā tiek piebarota ar īpašu ķīmiju, kādu mājās parasti nelieto. Tomēr puķei nepieciešams atvaļinājums, reizēm pat gads, lai atgūtu sparu," iesaka Ilonda.
No eksotiskajām puķēm Ilondas palodzes dārziņā ir zambifolija un stefanote jeb Madagaskaras jasmīns, kas jūtas ļoti labi un drīz ziedēs baltiem, smaržīgiem ziediem. "Daudzām istabas puķēm nepieciešama labi drenēta augsne. To var iegādāties veikalā vai gatavot paši, izjaucot augsni ar neitralizētu kūdru. Pārstādot neizmirstiet par drenēšanas slānīti, oļiem vai granti poda dibenā. Pārliecīgs mitrums nekad nenāk par labu."
Arī lapu dzeltēšana ne vienmēr norāda uz mitruma trūkumu, tieši otrādi - reizēm par daudz laistīts.

Prīmulas, hiacintes un hipeastri

Bieži tiek dāvātas uzziedinātas puķes podiņos. Pirmkārt, tie jānovieto gaišākā vietā, bet ne tiešā saulē. "Jāturpina laistīt, bet nepārlaistīt - es laistu reizi nedēļā." Sīpolpuķes jāturpina arī mēslot, jo pēc noziedēšanas veidojas jaunie ziedpumpuri.
Prīmulas Ilonda pavasarī izstāda dārzā, hiacintes pavasarī pārvieto uz dārzu un novieto ēnainā vietā (tad par tām mazāk jārūpējas), bet dārzā izstāda augustā.
Hipeastrs jeb amarillis, kā to sauc tautā, jāmēslo un jālaista, līdz nokrīt zaļās lapas. Pēc tam var novietot vēsākā un ēnainākā vietā, vasarā tam labi būs dārzā, bet rudenī jānes atpakaļ. Līdz brīdim, kamēr neparādās lapas, augu var turēt siltumā, gaisma nav būtiska, bet neiekaltēt. Kad parādās jaunie dzinumi, podiņš jānovieto gaismā.

  • Līdakaste un mājas svētība jāmēslo ļoti piesardzīgi, tās nemīl par daudz piebarošanas.
  • Novērots, ka datora tuvumā labi jūtas sanpaulija.
  • Puķes, kurām ir dekoratīvas lapas, jāuzmana no pārmērīgām slāpekļa devām, tās var mēslot retāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!