Foto: Līga Irbe
Saules pielietu ziedu pļavā pašā pilskalna plakuma galā lūkoties uz virmojošu ezeru – izklausās nudien skaisti, vai ne tā? Tieši šāda ainava pašlaik lūkojama Madaļānu (Madelānu) pilskalnā Latgalē. Lūk, video no krāšņi ziedošās gaiļbiksīšu pļavas, kuru iemūžinājusi Preiļu novada Tūrisma attīstības un informācijas centra vadītāja Līga Irbe.

"Pilnīgi piekrītu apgalvojumam, ka šis ir viens no skaistākajiem pilskalniem Latvijā! Uz vienu pusi – Lielā Dūbuļa ezers, uz otru pusi neaizmirstams skats uz Aglonas baziliku, zem kājām gaiļbiksīšu pļava, virs galvas zilo debesu jumts!" par dabas skaistumu priecājas Irbe.

Jau vēstīts, ka līdz ar gaiļbiksīšu ziedēšanas sākumu ikviens ir aicināts piedalīties sabiedriskās zinātnes iniciatīvā "Meklēsim gaiļbiksītes", kas norit visā Eiropā, tādējādi dodot ieguldījumu zinātniskajā izpētē. Projekta ideja ir vienkārša – cilvēki dodas dabā, meklē dzeltenu pavasara puķi – gaiļbiksīti (Primula veris), ieskatās ziediņa iekšpusē, nosaka tā tipu un secinājumus nosūta zinātniekiem. Vairāk informācijas par akciju uzzināsi šajā rakstā. Savukārt šeit atradīsi plašāku informāciju par skaisto Madaļānu pilskalnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!