Foto: Shutterstock
Katrā mājoklī un telpā nāktu par labu vairāk pievērst uzmanību tam, kādu gaisu elpojam, kāds ir telpas enerģētiskais stāvoklis un ķīmiskais piesārņojums. Labākais veids, kā nodrošināt sev vislabākos apstākļus, ir ieviest dažus telpaugus, kas spēj paveikt neticamo, uzlabojot ne tikai telpas stāvokli, bet arī mūsu pašsajūtu un darba spējas.

Pušķu hlorofīts


Šis viegli audzējamais un dažādiem apstākļiem pielāgojamais augs pēc savām vizuālajām pazīmēm atspoguļo to, cik liels piesārņojums ir konkrētajā telpā. Jo telpā būs sliktāks un piesārņotāks gaiss, jo hlorofīts labāk augs, lai arī cik dīvaini tas izklausītos. 

Auga vizuālais raksturojums atbilst rozetē sakārtotām, garām, zaļām lapām ar bāli iekrāsotām strīpām. Hlorofītam attīstās sīki, balti ziediņi uz stīgām, uz kā veidojas jauni augi. Neatkarīgi no tā, kādus apstākļus augam būs sagatavojis cilvēks, tas sava ''dzelzs'' rakstura dēļ, spēs pārdzīvot arī retu laistīšanu.

Dracēna


Ja telpā atrodas printeris, kas tiek regulāri izmantots, ir nepieciešams novērst ķīmisko piesārņojumu telpā. Ar šādu uzdevumu lieliski tiks galā dracēna, kurai piemīt spējas novērst nelabvēlīgo piesārņojumu. Šis palmveidīgais augs ar strīpainajām lapām ir viens no biežāk sastopamajiem telpaugiem pat tad, ja to ieviesēji nemaz nenojauta par tā labajām īpašībām. Vienīgā prasība, kas regulāri jāievēro šī auga audzēšanā, ir telpu vēdināšana.

Gumijkoks


Ne velti šis eksotiskā izskata telpaugs izpelnījies daudz slavas mirkļus. Tas ne tikai labi izskatās, bet arī lieliski pilda cilvēkiem labvēlīgas funkcijas, attīrot gaisu un novēršot nelabvēlīgu enerģiju ģeopatogēnajās zonās. Interesanti, ka visu šo negatīvo augs uzsūc savās lapās, tāpēc gumijkokam tās mēdz būt īpaši biezas. Lai augs spētu sevi ilgāk uzturēt funkcionālu, mums nepieciešams to regulāri aplaistīt.

Sansevjēra jeb līdakste


Ne velti šis augs vienmēr bijis skolās un citās sabiedriskās vietās uz palodzēm, galdiem un grāmatu plauktos. To, ka šis augs spēj attīrīt enerģiju un radīt labvēlīgākus apstākļus mācībām un darbam, kas prasa koncentrēšanos, zināja jau sen, tāpēc to der atcerēties arī šodien.

Sansevjēras audzēšanā ir jāapbruņojas ar pacietību, jo šis augs nav no tiem, kas pāris mēnešu laikā atrādīs savas garās, zobenveidīgās lapas. Tas augs lēnām un pacietīgi, taču rezultāts ir gaidu vērts.

Monstera


Monstera ir viens no tropu izcelsmes vīteņaugiem, kam nepieciešama plaša vieta, jo tas spēj izplesties ievērojamā platībā ar lielām, rombveida lapām. Lai arī šķiet, ka mūsu klimatiskajos apstākļos to būtu grūti izaudzēt, patiesībā to var ierindot arī pie viegli kopjamiem un mazprasīgajiem augiem. Gaiša vieta, silts gaiss, un augs regulāri radīs mierīgu un harmonisku atmosfēru telpā, tāpēc tas bieži tiek audzēts sabiedriskās vietās. Monsterai piemīt spēja nomierināt cilvēkus, novērst negatīvas emocijas un radīt harmoniskus apstākļus.

Citrusu koki

Foto: Shutterstock

Mājokļa enerģētiskais stāvoklis ievērojami ietekmē mūsu pašsajūtu un veselības stāvokli, un cilvēkiem ar vāju imūnsistēmu ieteicams izvietot telpaugus, kas palīdz organismam cīnīties pret mikrobiem. Izrādās tieši citrusu koki, citronu un apelsīnu koki spēj nogalināt nevēlamos mikrobus, kas atrodas gaisā, tāpēc tie rada labvēlīgāku un veselīgāku vidi mājoklī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!