Foto: Shutterstock
Bērnistabas iekārtošana nav tas vieglākais uzdevums, taču, līdz ar bērna parādīšanos ģimenē, aktuāla kļūst arī mājokļa iekārtošana un, ik pa laikam, arī tā pielāgošana. Ja telpas būs atbilstošas mazulim, tad tajās arī būs vieglāk uzturēt kārtību, turklāt nereti bērnistaba ir gan guļamistaba, gan spēļu un mācību telpa, tāpēc ir gudri jāiekārto šī vide un jāpielāgo tā bērna vajadzībām.

Pielāgojot telpu bērna vajadzībām, ļoti svarīgi ņemt vērā to, ka vidi nevajag pārvērst par noliktavu, bet gan atstāt tajā brīvu vietu spēlēm un rotaļām. Trīs līdz piecu gadu vecumā bērnam ir nepieciešama plaša telpa fiziskai attīstībai. Speciālisti no Modusmebeles.lv iesaka pievērst uzmanību tam, ka pēc laika bērnam būs nepieciešams ērts rakstāmgalds, kā arī plaukti, kur izvietot grāmatas, tāpēc nevajadzētu ar mēbelēm aizpildīt visu telpu. Jebkurā gadījumā, bērnistabu nepieciešams sadalīt vairākās funkcionālās zonās – guļamvieta, garderobe, telpa spēlēm un mācībām, tas ļaus arī vidi vieglāk uzturēt kārtīgu.

Ja vēlaties, lai mēbeles bērnistabā kalpotu ilgāk, izvēlieties tādas, ko var transformēt līdz ar bērna augšanu. Daudzi ražotāji, izstrādājot mēbeles bērnistabām, piedāvā moduļu sistēmu, kas ļauj papildināt jau esošās mēbeles ar jaunām konstrukcijām, tādā veidā ļaujot saglabāt interjeru vienotā stilā.

Izvēloties mēbeles bērnistabai, noteikti jāpievērš uzmanība materiālu izvēlei. Speciālisti iesaka izvēlēties no masīvkoka izgatavotas mēbeles, bet laba alternatīva ir izstrādājumiem no MDF (vidēja blīvuma kokšķiedru plātne), kas bieži vien ir izturīgāki par dabīgo koku.

Mīksto mēbeļu izvēlē svarīga ir apdares materiālu kvalitāte – vislabākie ir dabīgie audumi, taču arī materiālu apdarei ir nozīme, jo, piemēram, krāsoti audumi var izraisīt alerģiju. Visbiežāk galvenais alerģiju cēlonis ir putekļi, tādēļ pats svarīgākais ir uzturēt bērnistabu tīru un kārtīgu. Ieteicams atteikties no paklāju kāršanas pie sienām.

Ne mazāk svarīgi bērnistabas interjera veidošanā ir izvairīties no vienveidības. Sienas, griesti, aizkari, gultas pārvalki var būt spilgti un krāsaini, taču ne vienveidīgi un acis nogurdinoši, tāpēc noteikti jāļauj bērnam pašam radīt vēlamo vidi, piemēram, uz sienām izkārtot savus zīmējumus vai izvēlēties aksesuārus. Ja nu tomēr mākslas darbi ir jau vairāk nekā iespējas tos izkārtot, tad smelies idejas šeit, kā tos neatstāt bez vērības.

Mājokļa pielāgošana bērna vajadzībām

Mājokļa iekārtojumā liela nozīme ir tam, kāds ir bērna vecums konkrētajā brīdī. Piemēram, vecumā, kad bērns jau patstāvīgi staigā un ar lielu zinātkāri skatās un grib izmēģināt visu, kas ir pa ceļam, svarīgi padomāt par to, kas glabājas plauktos un cik brīvi pieejams ir mēbelēs glabātais saturs. Šādām situācijām ir iespējams iegādāties speciālus mehānismus, kas neļaus, piemēram, atvērt atvilktnes vai attaisīt plauktiem durtiņas.

Portālā Houzz.com interjera dizainere iesaka uzmanību pievērst viesistabas dīvānam, kas ir visai iecienīta mēbele gan bērniem, gan pieaugušajiem. Dīvānam viennozīmīgi jābūt brīvi pieejamam, tā tuvumā nevajadzētu novietot zemu galdu ar asām malām, trauslus priekšmetus vai mēbeles, kas traucē tam viegli piekļūt. Tāpat jāņem vērā dīvāna augstums - tas nedrīkst būt nedz pārāk zems, nedz arī pārāk augsts, lai attiecīgā vecuma bērniem nebūtu grūtības tajā iekāpt vai risks nejauši izkrist. Tieši šo iemeslu dēļ vislabāk iegādāties mīkstās mēbeles, tai skaitā dīvānu, ar regulējamu augstumu.

Mājokļos ar koka grīdas segumu, jārēķinās, ka bērni aktīvajā vecumā to itin viegli var sabojāt, piemēram, ar guašu krāsu, līmi vai kaut ko asu, piemēram, rotaļlietām, tieši tāpēc vērts apdomāt, vai vietās, kur bērns visaktīvāk rosās, nevajadzētu uz koka grīdas noklāt arī kādu paklāju. Paklājs noteikti noderēs, ja grīda ir slidena, to pašu der atcerēties par kāpnēm uz otro stāvu, ja tādas ir, - arī šeit vēlams uzlīmēt vai piestiprināt speciālos paklājiņus, lai kājas neslīdētu.

Ja ir plānots pārkrāsot sienas, tad der ņemt vērā to, ka nav nekā labāka par ūdensizturīgajām krāsām. Tādā gadījumā būs viegli nomazgāt traipus no sienām un nebūs jāsatrucas par to, vai līdzi nenomazgājas arī pati krāsa.

Paklāju izvēle noteikti nav tā sliktākā, jo bērniem būs siltāk un omulīgāk rāpot un staigāt pa šādu grīdas segumu, taču jāņem vērā, ka bērni to var itin viegli sabojāt. Ja plānots paklāju izlikt pa visu grīdas segumu, tad noteikti neklāj to lielos laukumos, bet sadali vairākos mazākos, lai nepieciešamības gadījumā kādu posmu var izņemt un paklāju izmazgāt. Nav ieteicams izmantot paklāju tieši zem ēdamgalda, jo nereti tieši šajās zonās ir vislielākā iespējamība kaut ko nomest uz zemes un tā sasmērēt segumu.

Vannasistabas iekārtojumā vērts uzmanību pievērst tam, lai iekārtas būtu viegli aizsniedzamas arī bērniem. Tas attiecas, piemēram, uz izlietni. Ja bērnam ir savs mazais podiņš, tad padomā par to, lai bērnam zem kājām nebūtu auksta grīda, bet pie izlietnes noteikti jānoliek kāds stabils beņķis, lai atvase varētu ērti tai piekļūt un patstāvīgi iztīrīt zobus, nomazgāt rokas utt.

Portāls TavaMāja.lv iesaka – radi bērnistabā vidi, kur bērnam ir iespēja radoši izpausties un, iespējams, attīstīt kādu no saviem talantiem. Tā var būt siena ar tāfeles krāsas klājumu, kur zīmēt, stūrītis ar imitētu virtuvi, kur mazajiem saimniekiem šiverēt, vai pat mūzikas instrumentiem ierīkota zona, kur pašiem netraucēti muzicēt.

Ja aptrūkušās idejas, kā bērnistabā uzturēt kārtību, un ja ir nesamērīgi daudz rotaļlietu, tad smelies idejas no šī apkopojuma, kur netrūkst padomu dažādu mantu glabāšanai!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!