Foto: Shutterstock
Ja vienā istabā jāsadzīvo diviem bērniem, uzdevums, ietilpināt visas nepieciešamās mantas, kā arī atvēlēt vietu gultām, rakstāmgaldiem un vēl rotaļām, nebūt nav tas vieglākais. Tomēr viss ir iespējams, un pat mazā telpā var kompakti visu iekārtot, un tam lieti noderēs kāds piemērs.

Viens no pieprasītākajiem risinājumiem istabas iekārtošanā, ja jāsadzīvo diviem bērniem, ir divstāvīgās gultas. Tās aizņem divtik mazāk vietas istabā, turklāt arī augšējā stāva gultas zonu var papildināt ar plauktiem mantu uzglabāšanai.

Divstāvīgajām gultām noteikti jābūt papildinātām ar trepītēm, lai būtu ērti pārvietoties augšējā stāva gultas saimniekam.

Interesants ir arī šis divstāvīgās gultas risinājums, kur apakšējā gulta ir divguļamā, bet augšējā paredzēta vienai personai.

Ja bērnu vecuma starpība ir liela un katram ir savas vēlmes izpausties, istabā var iekārtot divas dažādas privātās zonas, kur ietilpst gulta, galds un vieta mantu uzglabāšanai.

Lielākās istabās gultas var izvietot katru savā istabas galā un pie atsevišķām sienām, tādā veidā arī atvēlot vietu darba galdam. Šādā izkārtojumā var veiksmīgi piemeklēt vietu katra jaunieša privātajai zonai, lai varētu netraucēti mācīties vai nodoties kādām citām radošām nodarbēm.

Kas attiecas uz darba zonu bērniem, arī šo nepieciešamību nevar atstāt bez vērības. Divi bērni vienā istabā pavisam noteikti nevar iztikt ar vienu galdu. Šim nolūkam var izmantot vienu brīvo sienu un galdus izveidot pie tās. Ja nepieciešams, var izveidot nelielu starpsienu, taču siena noteikti jāizmanto arī plauktu uzstādīšanai, tāpat neiztikt bez atvilktņu bloka, kur uzglabāt katra mantas.


Bērniem, kas itin labi sadzīvo savā starpā, var izvēlēties gultu, kas pa dienu saliekama, bet vakarā izvelkama blakus ir arī otra. Šādā veidā pa dienu būs vairāk brīvās vietas telpā.

Vēl kāds interesants risinājums, kas ļauj izmantot brīvo telpu, ir otrā stāva izveide, kur ierīkota spēļu zona. Šāds istabas iekārtojums noteikti patiks bērniem, jo tiem būs sava mazā valstība augstāk par zemi, kuru var pārredzēt tikai uzkāpjot pa trepītēm. Šādu ideju der izmantot, ja istabā ir vieta tikai gultām.

Ja abi bērni ir viena dzimuma, tad visbiežāk izvēlas istabas zonēšanu tā, ka guļvietas netiek atdalītas, un gultas ir tuvu viena otrai.

Ja tiek iekārtota istaba bērniem, kuri vecāki par diviem vai trim gadiem, konsultējieties ar bērniem par istabā vēlamajām krāsām, aksesuāriem un mēbelēm.

Iekārtojot istabu, kur ikdienā jāsadzīvo diviem bērniem, jāņem vērā arī tas, lai katram būtu vieta savu personīgo mantu uzglabāšanai. Tas attiecas ne tikai uz mācību grāmatām, drēbēm vai kādām mantām, bet arī personīgo nieku uzglabāšanas plauktiem. Kādam varbūt ir svarīgi redzamā vietā izkārtot saņemtos godalgojumus, medaļas, diplomus, cits vēlas rāmīšos izlikt fotogrāfijas. Šīs vēlmes nevajadzētu liegt īstenot, lai katrs savu personīgo telpu izveido tā, kā pats vēlas.


Ideālais istabas iekārtojums būs tad, ja katram bērnam būs savi plaukti vai skapis mantu uzglabāšanai, tad noteikti nebūs jāstrīdas ne par kārtības ieviešanu tajā, ne citu mantu aiztikšanu.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!